Dostupni linkovi

Vučić: Srbija će uraditi sve što traži MMF


Premijer Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da će Srbija uraditi sve što traži Međunarodni monetarni fond (MMF), jer je to dobro za zemlju, ali da će to biti teško jer očekuje otpor u javnim preduzećima.

"Imam strah od borbe za javna preduzeća, jer su u pitanju dugogodišnje navike koje treba menjati, a to je teži zadatak nego što sam očekivao", kazao je Vučcih u Beogradu na privrednoj konferenciji Rajfajzen banke.

Vučić je naglasio da su u javnim preduzećima najviše plate, precizirajući da su one u proseku od 70.000 do 80.000 dinara, dok je u privatnom sektoru plata 39.000 dinara, što je prema njegovoj oceni ogromna razlika koju država ne može da podnese.

Vučić je podsetio da je MMF za 2016. godinu predvideo privredni rast od 1,6 odsto, koji prema njegovoj oceni može biti i veći, dok je za 2017. MMF predvideo rast veći od dva odsto.

Naglasio je da ukoliko se "striktno budemo držali predviđenog plana" Srbija može da zaustavi rast javnog duga u odnosu na bruto domaći proizvod (BDP) od 2017. godine.

XS
SM
MD
LG