Dostupni linkovi

Balkanski ministri usvojili načela EU za dobru javnu upravu


Ministri javne uprave zemalja Zapadnog Balkana i Turske su danas u Briselu usvojili sklop načela koje im je predstavila Evropska komisija i koja na putu u Evropsku uniju treba da budu ostvarena, jer je reforma javne, državne uprave jedan od tri stuba uz preobražaj ekonomskog upravljanja i vladavinu prava.

To je novinarima u Briselu izjavila potpredsednica Vlade Srbije i ministarka javne uprave Kori Udovički koja je podvukla da će EU napredak u reformama "meriti skupom pokazatelja koje su već razvili u skladu s danas usvojenim principima".

U obrazloženju načela koje su usvojili ministri Turske i Zapadnog Balkana se podvlači da je koncept "dobre uprave" uključen u Povelju o osnovnim pravima EU, prenosi Beta.

To se odnosi i na pojam "evropskog upravnog prostora" čiji su elementi pouzdanost, predvidljivost, odgovornost i transparentnost, kao i tehnička i upravna sposobnost, organizacioni kapacitet i delotvorno ugradjivanje i primena "pravne tekovine", pravila i normi EU.

Na skupu su učestvovali i evropski komesar za politiku susedstva Johanes Han, zamenica generalnog sekretara OECD-ea Mari Kiviniemi, kao i direktor za politiku i strategiju proširivanja Sajmon Mordju.

XS
SM
MD
LG