Dostupni linkovi

Razlozi suca koji se protivio puštanju Šešelja


Suđenje Šešelju, detalj iz sudnice, lipanj 2013.
Suđenje Šešelju, detalj iz sudnice, lipanj 2013.

Dan nakon puštanja vođe srbijanskih radikala Vojislava Šešelja iz haškog pritvora u Scheveningenu Haški sud za bivšu Jugoslaviju (ICTY) je objavio i mišljenje senegalskog suca Mandiaye Nianga, koji se kao jedan od ukupno troje sudaca Raspravnog vijeća – jedini usprotivio bezuslovnom puštanju optuženog iz pritvora, protivno dosadašnjoj sudskoj praksi.

Niang, koji je do postavljenja kao zamjenski sudac u slučaju Šešelj bio jedan od stalnih sudaca na Međunarodnom sudu za Ruandu (ICTR), istaknuo je u protivljenju kako je optuženi ozbiljno bolestan i da ne prima odgovarajuću zdravstvenu mjeru – ali zbog razmimoilaženja u mišljenju sa svojim pružateljima zdravstvene njege – o tome koji medicinski protokol treba slijediti.

Sudac Niang se također usprotivio većinskoj odluci dvoje sudaca (Flavia Lattanzi iz Italije i Jean Claude Antonetti iz Francuske) – da ne konzultiraju optuženog Šešelja u vezi poštivanja uvjeta privremenog puštanja „pogotovo jer je u prošlosti optuženi odbio pružiti takve garancije“, što je inače također prvi takav slučaj u preko 20 godina rada Haškog suda.

Usvojem protivljenju novi sudac na suđenju je istaknuo i opasnost jer njegovi kolege nisu nametnuli sistem nadzora kako bi se osiguralo da se optuženi vrati na UN-ov tribunal, kao i da ne stupi u kontakt sa žrtvama i svjedocima. Također je napomenuo kako je uloga srbijanskih vlasti u osiguravanju poštivanja tih uvjeta privremenog puštanja – nejasna „jer nemaju direktnu obvezu da išta poduzmu“:

Podsjetimo, srbijanske vlasti su također tražile od sudaca da se Šešelj obaveže u pisanoj formi da će poštivati uvjete privremenog – kako bi one mogle ispuniti svoje obveze, no to se nije dogodilo, odnosno optuženi je pušten bezuvjetno.

Tužiteljstvo zahtjeva poštivanje uvjeta privremenog

Podsjetimo, haško tužiteljstvo se nije žalilo na tu odluku o privremenom puštanju, no iz ureda je potvrđeno – da ono nije dobilo informacije o pogoršanom zdravstvenom stanju Šešelja, na koje su se suci pozivali.

Budući da većina od trojice sudaca nije zahtjevala da Šešelj potvrdi da će poštivati pravila privremenog puštanja, što je inače praksa, haško tužiteljstvo je za Radio Slobodnu Evropu naglasilo – da smatra da određeni uvjeti, koji se inače provode - moraju biti na snazi i u ovom slučaju.

Pogotovo u vezi zabrane kontakta sa žrtvama i svjedocima zločina dobrovoljaca Srpske radikalne stranke i srpskog četničkog pokreta – za koje se Šešelj tereti po zapovjednoj odgovornosti.

Optuženog su suci već pokušali pustiti iz pritvora ranije ove godine, no on je odbio pristati na uvjete privremenog tako da ga u novom pokušaju suci to nisu ni tražili, odlučni u svojoj namjeri da „se ne dogodi ono najgore“, odnosno smrt još jednog u nizu optuženika u haškom pritvoru.

Prvostupanjska presuda po zapovjednoj odgovornosti za zločine dobrovoljaca u Hrvatskoj, Vojvodini i Bosni i Hercegovini (1991-1993) - trebala se izreći još u listopadu prošle godine. No neposredno pred izricanje sudac Harhoff je diskvalificiran iz tročlanog Raspravnog vijeća nakon istupa protiv predsjednika suda Theodora Merona u kojem je upozorio na politički utjecaj prilikom donošenja oslobađajućih presuda optuženicima po zapovjednoj odgovornosti.

  • Slika 16x9

    Goran Jungvirth

    Diplomirani politolog iz Zagreba. U razbijanju stereotipa, širenjem informacija s Haškog suda o pravim razlozima i podstrekačima rata, nalazi motivaciju za svoj trenutni praktični rad.

XS
SM
MD
LG