Dostupni linkovi

Švedska traži zabranu sintetičke marihuane


Švedska je od EU zatražila dozvolu za pravo na ubrzanje procedure zabrane supstanci u čijem sastavu je sintetička marihuana, koja se prodaje kao "Spajs" /začin/, nakon dva smrtna slučaja usljed predoziranja, saopšteno je danas iz švedskog Ministarstva zdravlja.

U saopštenju se navodi da je Ministarstvo zdravlja od Brisela zatražilo da sporne proizvode klasifikuje kao narkotike, na osnovu preporuke državnih zdravstvenih službi, koje su 24 kanabinoida i sedam katinona označile kao opasne supstance.

"Švedska Vlada traži ubrzanu proceduru, što podrazumijeva period od 10 dana da Evropska komisija riješi pitanje zabrane, umjesto uobičajenih tri mjeseca", ističe se u saopštenju.

Švedski mediji skoro svakodnevno objavljuju izvještaje o "Spajsu" od kako su prijavljeni smrtni slučajevi 22-godišnjeg i 18-godišnjeg muškarca u dva odvojena incidenta, koje su očevici i policija okarakterisali kao predoziranje.

Sintetička marihuana, poznata kao "Spajs" ili "Ka2", "Jukatanska vatra" "Mjesečev kamen" ili "Blaženstvo", sadrži određene aktivne elemente prirodne marihuane, ali je mnogo otrovnija.

XS
SM
MD
LG