Dostupni linkovi

RSE saznaje: Rusi stigli na Batajnicu, uskoro prva vojna vežba sa Srbijom u istoriji


Iljušin 76, ilustrativna fotografija
Iljušin 76, ilustrativna fotografija

Vojna vežba snaga Rusije i Srbije, prvi zajednički manevri u istoriji vojski dve zemlje, biće održana u prvoj polovini novembra u Srbiji. Kako je najavilo rusko Ministarstvo odbrane, na toj vežbi učestvovaće ruske vazdušno-desantne snage i srpske kopnene jedinice.

Kako nezvanično saznaje RSE, šest ruskih transportnih aviona "Iljušin 76" sletelo je u četvrtak na beogradski Vojni aerodrom Batajnica i dovezlo borbena vozila i ljudstvo koje će učestvovati na rusko-srpskoj vojnoj vežbi na poligonu Nikinci nedaleko od Rume.

Time je potvrđena vest ruske agencije TASS koja je, pozivajući se na Ministarstvo odbrane Rusije, javila da će ruske i srpske vojne jedinice održati taktičku antiterorističku vežbu pod nazivom SREM-2014.

Bratislav Gašić, ministar odbrane Srbije, u izjavi za RSE nije želeo konkretno da govori o vežbi srpskih i ruskih snaga ali je dodao da su sve aktivnosti Ministarstva odbrane i Vojske Srbije planske.

“Mi na hiljade vežbi imamo non-stop. Sve se odvijaju onako kako je to dogovoreno sa partnerima. I jedne, i druge, i treće države… Preko 60 ugovora imamo o vojno-tehničkoj, vojno-obrazovnoj, vojno-vojnoj saradnji. Tako da ništa tu nešto specijalno ne možete da čujete da bi vam bilo senzacija.”

U vežbi SREM-2014 učestvovaće jedinice ruskog vazduhoplovstva iz Tule a manevri će uključiti i skokove iz aviona, borbena vozila i upotrebu padobranskih sistema.

Stevan Mirković, general JNA u penziji i jedan od osnivača i komandanata 63. padobranske brigade iz Niša, kaže za RSE da ga ne iznenađuju ove aktivnosti.

“Pa vreme je da naša vojska konačno počne da vežba. Već godinama izvode samo neke treninge borenja, oslobađanja talaca, džudo… Neke ozbiljnije vežbe jednostavno nije bilo. Nema razloga za strah, to je obična rutinska vežba. A Srem je dušu dao za to. Jer on ima planine, ravnice i reke, i biće to verovatno dobra vežba.”

Specijalne jedinice VS na paradi u Beogradu
Specijalne jedinice VS na paradi u Beogradu

Nedavno su u Vojsci Srbije, kada je prilikom posete ruske vojne delegacije Specijalnoj brigadi u Pančevu najavljena mogućnost zajedničke vojne vežbe, za RSE rekli da ove aktivnosti nikako nemaju veze sa aktuelnom situacijom u Ukrajini već da su rezultat dogovora o saradnji u domenu odbrane koji su započeti još 2010. godine.

Ljubodrag Stojadinović, vojno-politički komentator i bivši pukovnik jugoslovenske vojske, kaže da ovoj rusko-srpskoj vojnoj vežbi, bez obzira što je prva u istoriji, ne treba pridavati preveliki značaj.

“Njen značaj prvenstveno je u evropskoj saradnji kada je u pitanju borba protiv terorizma. Ona ni na koji način ne znači sklapanje nekog novog pakta ili vojnog saveza. Nego se prosto radi o saradnji koja ima smisla u sprečavanju negativnih pojava današnjice. Gde su inače neophodne specijalne jedinice i njihova koordinirana upotreba iz više zemalja.”

Manevri srpske i ruske vojske organizuju se u okviru sporazuma o vojnoj saradnji za 2014. godinu a, kako je najavljeno, zajedničke vežbe vojnih avijacija dve zemlje planirane su za 2015. godinu.

General Stevan Mirković smatra da ova saradnja ima i jednu dimenziju više.

“Momentalno ovde duva istočni vetar. I državno rukovodstvo je našu Srbiju, da je slikovito nazovem vetrenjačom, okrenulo prema istoku. To je ta, kako je nazivaju, pragmatična politika. Tako da smo se sada i po tim vojnim pitanjima malo više okrenuli Rusiji nego što smo inače okrenuti.”

U novembru 2013. Srbija i Rusija potpisale su sporazum o vojno-tehničkoj saradnji, koji uključuje razmenu informacija za održavanje mira, razvoj odnosa u sferi kartografije, kao i medicinsku i vojnu obuku.

Analitičar Ljubodrag Stojadinović takođe veruje da i kroz vežbu SREM-2014 Rusija pokazuje više od pukih vojnih manevara.

Ljubodrag Stojadinović
Ljubodrag Stojadinović

“Politička poruka Moskve je da ima snage da bude prisutna tamo gde joj je to u interesu. Da ima dovoljno prijatelja da može zajedno sa njima da se angažuje. Kao i da ima dovoljno vojne saradnje da se angažuje sa njihovim vojskama u situacijama kada izvodi neke vežbe. A te vežbe, kao i svako vojno pokazivanje, imaju poruku moći. I to je otprilike jedna od dimenzija ove vežbe, ali ona sama po sebi nije zadato agresivna.”

Srbija je vojno neutralna ali je već godinama i članica NATO programa Partnerstvo za mir.

Stevan Mirković zaključuje da bi, posle svega, pozicija vojne neutralnosti Srbije uskoro mogla da bude na ozbiljnom ispitu.

“Od stvaranja ruskog centra za vanredne situacije u Nišu, kao i od nedavne vojne parade u Beogradu, dosta se stvari promenilo kada je vojska u pitanju. Ona više nije isključivo okrenuta prema Zapadu nego sada, gde god i koliko može, koristi i resurse Istoka. Međutim, to ne može dugo da traje.”

Vežba ruskih padobranaca i srpskih vojnih snaga, kako je svojevremeno najavljeno, trebalo bi da bude prvi konkretan korak u saradnji dve vojske od kada je poslednjih godina ona formalno intenzivirana. Težište planiranih aktivnosti vojski Rusije i Srbije, prema najavama iz Ministarstva odbrane, biće na zajedničkim vežbama i obuci.

Osim saradnje sa Rusijom, Srbija je ove godine zajedničke vojne vežbe imala i sa zemljama članicama NATO. Međunarodna vežba pod nazivom „Platinasti vuk 2014“ održana je početkom jula u vojnoj bazi „Jug“. Na njoj su učestvovali i pripadici oružanih snaga Sjedinjenih Američkih Država, Bugarske, Rumunije, Azerbejdžana, Makedonije i Hrvatske koji su zajedno sa kolegama iz Vojske Srbije uvežbavali učešće u multinacionalnim mirovnim operacijama.

XS
SM
MD
LG