Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Dačić o Šešelju: Ne znam šta će Hag da odluči


Šef diplomatije Srbije Ivica Dačić izjavio da ne može da kaže kakva će biti odluka Haškog tribunala u vezi sa privremenim puštanjem na slobodu Vojislava Šešelja.

On je dodao da Srbija očekuje da se poštuju prava svih onih kojima se sudi pred sudom u Hagu.

"Mislim da tu ima veoma malo prostora za naš komentar imajući u vidu, pre svega, komunikaciju naših diplomatskih predstavnika koji su u stalnoj komunikaciji i sa njim (Šešeljem) i sa Tribunalom, jednostavno zbog toga što on ne dozvoljava da se te teme komentarišu", rekao je Dačić novinarima posle susreta sa norveškim prestolonaslednikom Hokonom Magnusom.

"Ono što mi očekujemo je da se poštuju prava svakog ko se nalazi u Haškom tribunalu. Kakva će odluka biti, u ovom trenutku mi ne možemo ništa da komentarišemo", dodao je Dačić.

Haški tribunal razmatra puštanje Vojislava Šešelja na privremenu slobodu, dok je Vlada Srbije navela da će dati uslovne garancije za puštanje predsednika SRS.

Hag je objavio pismo predsjednika Nacionalnog saveta za saradnju sa tim sudom Rasima Ljajića u kom se kaže da je Srbija spremna da pruži garancije Vojislavu Šešelju, ukoliko se on obaveže da će poštovati uslove Tribunala.

Tribunal je naveo da je dobio dodatne povjerljive informacije koje ukazuju na pogoršanje zdravstvenog stanja Šešelja.

XS
SM
MD
LG