Dostupni linkovi

Vrdoljak: Hrvatska spremna za otkup MOL-ovog udjela u INA-i


Hrvatska se sprema i za opciju otkupa MOL-ovog udjela u Ini u slučaju da propadnu pregovori s mađarskom kompanijom o zajedničkom upravljanju INA-om, ponovio je u najnovijem razgovoru za Bloomberg hrvatski ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak.

Hrvatska vlada predložit će MOL-u novi dioničarski ugovor, kazao je ministar Vrdoljak, koji očekuje šesti krug pregovora o budućnosti INA-e najkasnije početkom prosinca.

Ne bude li postignut sporazum, Hrvatska bi od MOL-a mogla kupiti Inine dionice osiguranim kreditom ili surađivati s mađarskom kompanijom na prodaji njezina udjela nekom drugom, kazao je hrvatski ministar. On je još u srpnju za tu američku agenciju kazao da Hrvatska želi dogovoriti zajam za otkup Ininih dionica od MOL-a.

"Dionice koje posjeduje MOL, i do 19 posto Ininih dionica u našem vlasništvu, mogli bismo koristiti kao kolateral. Na taj način ne bi bilo potrebe za državnim jamstvima, a ta transakcija ne bi uvećala javni dug", kazao je tada Vrdoljak.

Mađarska naftna kompanija MOL i hrvatska Vlada dva su najveća dioničara hrvatske naftne kompanije INA. Hrvatska Vlada nezadovoljna je izostankom investicija i održavanja u Inine rafinerije u Hrvatskoj i u istraživanje i razvoj, i tvrdi da je MOL do upravljačkih prava u Ini došao nakon što je sa 10 milijuna eura potplatio bivšeg hrvatskog premijera Ivu Sanadera, koji zbog toga i još nekoliko koruptivnih djela u Hrvatskoj služi kaznu višegodišnjeg zatvora.

XS
SM
MD
LG