Dostupni linkovi

Srbija: Zdravstveni radnici u štrajku


U većini zdravstvenih ustanova u Srbiji danas je počeo štrajk uz poštovanje minimalnog procesa rada, izjavio je predsednik sindikata zaposlenih u zdravstvu i socijalnoj zaštiti Zoran Savić.

Savić je agenciji Beta rekao da se zbrinjavaju hitni slučajevi, kao i deca i trudnice koji spadaju u obavezne vidove pružanja zdravstvene zaštite.

On je kazao da je velik broj zaposlenih prihvatio odluku sindikata o štrajku, ali da naravno ima i onih koji žele da rade.

Četiri sindikata zdravstva, koji obuhvataju 80 odsto zaposlenih u tom sektoru, traže da se zaposleni u zdravstvu izuzmu iz odluke o smanjenju plata od deset odsto, traže povećanje broja zaposlenih i zaključivanje posebnog kolektivnog ugovora za oblast zdravstva i socijalne zaštite.

Savić je kazao da će u mnogim zdravstvenim ustanovama danas biti okupljanje na kojem će biti pročitan proglas sva četiri sindikata o razlozima štrajka.

Predstavnici sindikata juče su pregovarali s predstavnicima Ministarstva zdravlja i na sastanku je, kako su naveli iz sindikata, usaglašen deo stavova o kolektivnom ugovoru.

XS
SM
MD
LG