Dostupni linkovi

Amnesti optužio Izrael za ratni zločin u Gazi


Vodeća svetska organizacija za zaštitu ljudskih prava, Amnesti internešenel (AI), optužila je Izrael za ratne zločine letos u Gazi.

Amnesti je Izrael optužio za "bezosećajnu ravnodušnost" dok je napadao porodične kuće u gusto naseljenom priobalnom pojasu Gaze, i da je ta ravnodušnost u nekim slučajevima ravna ratnom zločinu.

Izraelsko ministarstvo spoljnih poslova odbacilo je nalaze iz izveštaja AI i optuzilo ovu organizaciju sa sedištem u Londonu da "ignoriše dokumentovane ratne zločine koje je počinio (palestinski pokret) Hamas".

U ratu, koji je trajao 50 dana, ubijeno je više od 2.100 Palestinaca, velikom većinom civilja, dok je 72 ljudi poginulo na izraelskoj strani, od kojih su 66 bili vojnici.

Kopnena operacija Izraela usledila je posle intenzivnih raketnih napada Hamasa na ciljeve u unutrašnjosti ove zemlje. Hamas je od 2007. na vlasti u Gazi, teritoriji pod palestinskom upravom.

Na drugoj takvoj teritoriji, Zapadnoj obali, Izrael je uhapsio na desetine Hamasovih aktivista, nakon otmice i ubistva tri izraelska tinejdžera.

XS
SM
MD
LG