Dostupni linkovi

Završava se predizborna kampanja na istoku Ukrajine


Predizborna kampanja u samoproklanovim republikama Donjeck i Lugansk na istoku Ukrajine završava se danas uoči izbora u te dve oblasti u nedelju, 2. novembra na kojima se biraju lideri i poslanici za regionalnu skupštinu.

Kako prenosi ruska novinska agencija TAS S, Roman Lijagin iz Centralne izborne komisije Donjecka rekao je da u ponoć počinje izborna tišina ali da Komisija ima prava da poziva glasače da izađu na birališta.

Na ukrajinskim prevremenim parlamentarnim izborima 26. oktobra dve pobunjeničke oblasti na istoku zemlje nisu učestvovale i zakazale su svoje izbore za nedelju.

Moskva je najavila da će priznati rezultate izbora, zakazanih za nedelju, 2. novembar, dok je ukrajinski predsednik Petro Porošenko upozorio je da bi izbori mogli da ugroze sporazum o prekidu vatre, postignut prošlog meseca u Minsku između ukrajinske vojske i pobunjenika na istoku zemlje.

EU je takođe izrazila žaljenje što Moskva namerava da prizna izbore na istoku Ukrajine, što je Moskva odbacila, navodeći da bi neodržavanje tih izbora moglo da ugrozi inače krhki sporazum o primirju.

XS
SM
MD
LG