Dostupni linkovi

Omogućiti vjerskim zajednicama na Kosovu registraciju


Poglavari i pripadnici islamske, srpske pravoslavne, katoličke, protestantsko evangelističke i jevrejske zajednice na Kosovu ponovili su danas svoj poziv za poboljšanjem pravnog okvira koji bi omogućio vjerskim zajednicama da se registruju kao pravni subjekti, zahtijevaju restituciju imovine i regulišu svoje finansije, javlja dopisnih RSE.

Poglavari su se sastali u Prištini tokom druge godišnje konferencije o međuvjerskom dijalogu, koju je organizovala Misija OEBS-a na Kosovu kako bi unaprijedila vjersku i međuetničku toleranciju i pomogla vjerskim zajednicama da formulišu zajedničke stavove po pitanjima koja izazivaju zabrinutost svih.

„Ponovo pohvaljujem vjerske poglavare zbog njihove spremnosti i napora da pomognu u jačanju vjerske i međuetničke tolerancije na Kosovu i da zajedno rade kako bi osnažili kulturu povjerenja i uzajamnog poštovanja. Njihov zahtjev upućen institucijama na Kosovu prošle godine da dopune i poboljšaju pravni okvir o slobodi vjeroispovesti treba da bude tretiran kao prioritet,“ – istakao je ambasador Jean-Claude Schlumbeger, šef Misije OEBS-a na Kosovu.

Schlumbegerger je ukazao da će OEBS nastaviti da podržava inicijative koje promovišu toleranciju i doprinose poboljšanju situacije u kojoj žive vjerske i sve ostale zajednice na Kosovu.

Konferencija je uslijedila nakon niza od 20 međuvjerskih foruma na lokalnom nivou, dva međuvjerska omladinska kampa i prvog međuvjerskog sastanka žena.

XS
SM
MD
LG