Dostupni linkovi

Liječnici ne rade abortuse, Ministarstvo reagiralo


Ilustracija, foto: zoomzg
Ilustracija, foto: zoomzg

Nakon upozorenja ženskih nevladinih udruga da se u više hrvatskih bolnica zbog liječničkog prigovora savjesti ne obavljaju pobačaji, Ministarstvo zdravlja najavilo je da će od svih bolnica koje ne obavljaju pobačaje na zahtjev zatražiti da u najkraćem roku ženama omoguće ostvarivanje tog prava. Kod najvećeg broja liječnika motiv za prigovor savjesti je konformizam, kažu stručnjaci.

U općim bolnicama u Kninu, Našicama, Vinkovcima i Virovitici kao i u zagrebačkoj bolnici „Sveti duh“ svi su ginekolozi uložili priziv savjesti i nitko iz vjerskih razloga ne obavlja pobačaj. Rezultat je to istraživanja u 27 hrvatskih bolnica. I drugi su rezultati zanimljivi - u splitskom KBC-u od 26 ginekologa svega jedan nije uložio priziv savjesti, u zadarskoj bolnici dvojica, u Bjelovaru samo jedan. U riječkom KBC-u i u bolnicama u Puli, Gospiću i Vukovaru nitko nije uložio priziv savjesti.

Kako je pobačaj legalan i na trošak zdravstvenog osiguranja do 10 tjedna trudnoće, Ministarstvo zdravlja najavilo je da će od svih bolnica koje ne obavljaju pobačaje na zahtjev zatražiti da u najkraćem roku ženama omoguće ostvarivanje tog prava. Ministarstvo je pozvalo i žene da se ne ustežu od prijava onih koji krše propise jer – kažu - jedino ciljana kontrola može pridonijeti reguliranju tog problema.

„Ženska mreža Hrvatske pozdravlja odluku Ministarstva“, kaže za naš radio aktivistica ove mreže nevladinih udruga Bojana Genov.

„Nadamo se da će ovaj puta – jer smo takvo obećanje imali već ranije u raznim mandatima ministara – to biti poštovano i da će žene zaista imati svugdje dostupan pobačaj. I mi ćemo kao Ženska mreža Hrvatske također pozvati žene da prijavljuju sve one liječnike, odnosno ustanove koje su licencirane za obavljanje pobačaja, a da to ne obavljaju", konstatira Genov.

Hrvatska je posljednjih godina na udaru klerikalnih inicijativa – od „U ime obitelji“ do onih „specijaliziranih“ za borbu protiv pobačaja. Dio liječnika koji ulažu priziv savjesti radi to iz iskrenog uvjerenja, a jedan manji dio njih radi to kako bi istu uslugu privatno masno naplatio. A većina? Na to pitanje odgovara sociolog religije Ivica Maštruko:

Ivica Maštruko
Ivica Maštruko

„Ima onih koji su to učinili zbog konformizma, veze s ostalim kolegama, podilaženja katoličkoj crkvi ili jednoj općoj atmosferi u društvu. Mislim da je takvih najveći broj", kaže Maštruko.

Predsjednica Hrvatske udruge za promicanje prava pacijenata Đula Rušinović Sunara također pozdravlja odluku Ministarstva, i iz vlastitog iskustva govori o nekim ginekolozima kojima je nečija nevolja bila samo prilika za dodatnu zaradu.

„Mi smo takve dojave imali od žena koje su ujutro imale priliku biti s doktorom koji zbog priziva savjesti odbija učiniti zahvat na svom radom mjestu, a onda ga susretnu u dopunskom radnom vremenu, odnosno kod nekog privatnika , kao izvršitelja tog istog zahvata", navodi Rušinović Sunara.

I upravo to je bio motiv ženama da se jave u udrugu, kaže doktorica Rušinović – Sunara. Međutim, kako nisu imale hrabrosti izići u javnost s imenom i prezimenom, institucije nisu reagirale na pritužbe po anonimnim dojavama.

Problem liječnika u državnim bolnicama koji odbijaju obavljati pobačaj postoji već desetak godina. „Prije se nije reagiralo jer su ministri zdravlja bili osobe povezane s HDZ-om, strankom čiji su ideološki stavovi, a pogotovo njihovih koalicijskih partnera u tom segmentu bili bliski stavovima Katoličke crkve,“ kaže profesor Maštruko:

„To je jedan razlog zašto se ranije nije reagiralo, a drugi razlog je što u javnosti i u medijima to nije bilo prisutno u tolikoj mjeri. A obično, kada se stvari dovedu do apsurda kao što je to sada slučaj kada se jedan značajan broj bolnica za to opredijelio – pet od dvadeset i sedam – onda se tome posvetila odgovarajuća pažnja, kao što se u politici obično radi.“

XS
SM
MD
LG