Dostupni linkovi

KCB: Odluka o Oktobarskom salonu autokratsko ukidanje prostora za umetnost


Povodom odluke koja je, na predlog Sekretara za kulturu grada Beograda Vladana Vukosavljevića, doneta na sednici Skupštine Grada Beograda u petak 24. oktobra, prema kojoj će se Oktobarski salon ubuduće održavati bijenalno, odnosno svake druge godine, reagovao je organizator smotre savremene umetnosti - Kulturni centar Beograda.

"Smatramo da je donošenjem ovakve Odluke, bez učešća stručne javnosti odnosno nedemokratskom procedurom, povređeno jedno od osnovnih načela u radu organa vlasti, a to je načelo transparentnosti pri donošenju odluka vezanih za kulturnu politiku i manifestacije od značaja za Grad Beograd", naveli su iz KCB-a u saopštenju javnosti.

U obrazloženju grada se navodi da će se na ovaj način "ostvariti određene uštede, ali i bitno popraviti kvalitet ove kulturne manifestacije", međutim iz KCB navode da da u dugotrajnoj veoma teškoj situaciji za kulturu, kada se ključne institucije u Srbiji suočavaju sa egzistencijalnim problemima, Odluku o bijenalnom održavanju Oktobarskog salona vide "kao autokratsko ukidanje funkcionalnog prostora za savremenu vizuelnu umetnost i kritičko mišljenje."

"U cilju popravljanja kvaliteta ove kulturne manifestacije smatramo da je pre donošenja Odluke bilo neophodno konsultovanje široke stručne javnosti, kao i organizovanje javne debate na kojoj bi se argumentovano i konstruktivno raspravljalo a potom i odlučivalo o daljoj strategiji razvoja Oktobarskog salona. Donošenje ovako odgovorne Odluke, koja se tiče ukupne javnosti, nije smelo biti prepušteno isključivo odbornicima Skupštine Grada Beograda. Napominjemo da su javne, kritički intonirane debate, već nekoliko godina unazad, na incijativu Kulturnog centra Beograda i dela stručne javnosti, bile organizovane u okviru pratećih programa Oktobarskog salona. Smatramo da bi svi poslenici u kulturi, a pre svega oni koji su na rukovodećim pozicijama, trebalo da se zalažu za povećanje prostora i sredstava za kulturne delatnosti, a ne za ukidanje programa obrazloženo uštedama, za koje tvrdimo da imaju kratkoročni efekat i proizvode dugoročni gubitak", piše u saopštenju koje su potpisali zaposlenici Kulturnog centra Beograda.

XS
SM
MD
LG