Dostupni linkovi

Porošenko: Glasači podržali orijentaciju ka Evropi


Ukrajinski predsednik Petro Porošenko izjavio je da su Ukrajinci na današnjim izborima "neopozivo" podržali približavanje Evropi, pošto prve ankete s biračkih mesta pokazuju da su proevropske partije dobile znatnu većinu glasova.

"Ustavna većina - više od tri četvrtine glasača koji su učestvovali na glasanju - snažno i neopozivo su podržali evropski kurs Ukrajine", rekao je Porošenko u obraćanju naciji.

Porošenko je rekao da očekuje brzo formiranje nove vladajuće koalicije pošto bi odlaganje reformi vodilo u sigurnu smrt.

U obraćanju pristalicama u stranačkom sedištu, Porošenko je rekao da će pregovori o vladi početi sutra i da neće trajati više od 10 dana.

Bivši bokserski šampion Vitalij Kličko, koji je bio na listi Porošenkovog bloka pozvao je proevropske stranke da se udruže u zajedničkom frontu.

"Iskustvo nam pokazuje šta možemo uraditi kada se ujedinimo. Možemo
se ujediniti zarad evropskih vrednosti i moramo se udružiti zbog spoljašnjih pretnji", rekao je Kličko.

Prema anketama s biračkih mesta, Porošenkov blok je osvojio najviše glasova - 22 do 23 odsto, dok je na drugom mestu Narodni front premijera Arsenija Jacenjuka sa oko jedan odsto glasova manje. U odnosu na predizborne prognoze, to je uspeh Jacenjuka pošto mu je davano oko 10 odsto, a Porošenkovom bloku 30 odsto.

Na trećem mestu je Samopomoć sa oko 14 odsto glasova, što je značajan uspeh budući da su joj prognoze davale tri do pet odsto.

U parlament će ući i Radikalna partije nacionaliste Oleha Ljaška, ali prve prognoze s glasanja odudaraju od očekivanja pošto su ankete prognozirale da bi Ljaškova stranka mogla biti druga sa oko 14 odsto glasova.

Poslanike u novom parlamentu će imati i Opozicioni blok koji je okupio protivnike srvrgavanja bivšeg predsednika Viktora Janukoviča. Ta stranka je dobila oko osam odsto glasova.

XS
SM
MD
LG