Dostupni linkovi

Hojt Ji u Podgorici:ANB osloboditi spoljnih faktora


Sve obavještajne službe članica i budućih članica NATO-a, uključujući crnogorsku Agenciju za nacionalnu bezbjednost ( ANB), moraju da budu oslobođene svih ranjivosti i spoljnih faktora koji bi željeli ilegalno da prosljeđuju povjerljive savezničke informacije trećim zemljama", poručio je pomoćnik zamjenika državnog sekretara SAD za evropska i euroazijska pitanja, Brajan Hojt Ji.

On je tako odgovorio na pitanje da li NATO od Crne Gore traži penzionisanje sumnjivih kadrova u ANB-u – ako ih ima, uprskos ranijim tvrdnjama ministra pravde Duška Markovića da u crnogorskim obavještajnim službama nema ruskih špijuna.

“Zemlje koje pristupaju NATO-u moraju da budu sposobne da čuvaju povjerljive informacije koje razmjenjuju saveznici o bezbjednosti u Evropi i transatlanskoj oblasti, da obezbijede sigurnu komunikaciju između glavnih gradova zemalja članica, kao i da osiguraju bezbjednu usmenu i pisanu komunikaciju, tako da su informacije članica NATO-a zaštićene" naveo je Hojt Ji.

"Od esencijalne važnosti je obavještajne službe svih zemalja članica budu oslobođene svih ranjivosti i spoljnih faktora koji su ili nijesu dio alijanse, a, koji bi možda željeli ilegalno da proslijede informacije trećim zemljama”, naveo je Hojt u intervjuu Atlas televiziji.

A, kad su posrijedi “treće zemlje”, Hojt Brajan Ji odbacio je spekulacije da Crna Gora na NATO samitu u Velsu nije dobila poziv za članstvo jer alijansa nije željela da isprovocira Rusiju.

“Odgovor je apsolutno ne. Nama ne može da nametno veto bilo koja zemlja. Na nas ne utiče volja zemalja koje nijesu članice NATO-a”, precizirao je on.

Ipak, kako kaže američki zvaničnik Crna Gora je pridruživanjem sankcijama Rusiji, pokazala volju i spremnost da bude odgovoran saveznik.

XS
SM
MD
LG