Dostupni linkovi

SAD: Većina birača očekuje da republikanci osvoje Kongres


Dve nedelje uoči izbora na polovini predsedničkog mandata u SAD 4. novembra, većina birača očekuje da Republikanska stranka preuzme kontrolu nad Senatom i, samim tim, potpunu kontrolu nad Kongresom, pokazuje najnovije istraživanje javnog mnjenja AP-GfK.

Anketa takođe sugeriše da bi najveći broj birača i više voleo da republikanci pobede, ali i da mnogi od njih baš i ne čekaju jedva da glasaju.

Za većinu birača ekonomija je i dalje glavno pitanje, odnosno 91 odsto njih smatra ga "ekstremno" ili "veoma" važnim, a republikanci u tom domenu imaju veće poverenje birača: 39 odsto njih smatra da bi republikanci bolje vodili taj resor, dok o demokratama to misli 31 odsto.

Najnovija anketa pokazuje da 55 odsto birača sada očekuje da republikanci osvoje Senat, naspram 47 odsto njih prošlog meseca.

Pored ekonomije, najvažnija državna pitanja za tri četvrtine birača su zdravstvena zaštita, terorizam i pretnje koje predstavljaju Islamska država i ebola.

Kada se radi o spoljnopolitičkim pitanjima, republikanci imaju veće poverenje birača, odnosno 22 odsto njih veruje da bi bolje SAD zaštitila Republikanska stranka, dok za demokrate to veruje samo 10 odsto njih.


XS
SM
MD
LG