Dostupni linkovi

UN: Moguć genocid nad Jazidima


Ujedinjene nacije smatraju da bi kampanje Islamske države protiv pripadnika manjinske zajednice Jazidi, mogle da predstavljaju pokušaj genocida.

"Činjenice ukazuju na to da akcije protiv Jazida mogu da prerastu u pokušaj genocida", rekao je pomoćnik generalnog sekretara UN-a Ivan Šimonović, poslije povratka iz Iraka.

Desetine hiljada Jazida, manjine koja uglavnom živi u sjevernom Iraku, raseljene su u regionu od početka džihadističke ofanzive koja je počela prije četiri mjeseca.

Tokom ofanzive, Islamske država je na hiljade njih ubila, žive spalila ili prodala u roblje, smatrajući ih "poklonicima đavola".

Lideri Jazida i brojne organizacije za ljudska prava u augustu su upozorili da je ta mala zajednica suočena s genocidom i Washington je tu prijetnju naveo kao jedan od glavnih razloga za izvođenje zračnih udara na položaje Islamske države.

Prema konvenciji Ujedinjenih nacija iz 1948. godine, genocid je definiran kao namjera da se u potpunosti ili delimično uništi neka nacionalna, etnička, rasna ili religijska grupa, podsjetio je Reuters.

XS
SM
MD
LG