Dostupni linkovi

Šef „rožajskog klana“ uhapšen u Austriji


Ilustrativna fotografija
Ilustrativna fotografija

Nakon tri godine bjekstva, u ponedjeljak je u Austriji uhapšen najtraženiji crnogorski bjegunac, Rožajac Safet Kalić za koga se sumnja da je jedan od vodećih trgovaca drogom. Tokom bjekstva Kalić je koristio lažne dokumente Kosova, a u Crnoj Gori se vodio sudski postupak protiv njegovog brata i supruge.

Hapšenje Safeta Kalića potvrdio je ministar unutrašnjih poslova Raško Konjević na pres konferenciji saopštivši da je hapšenje obavljeno u saradnji sa austrijskim vlastima. Kalić je kod sebe imao lažni pasoš navodno izdat na Kosovu:

„U momentu lišenja slobode, Safet Kalić je kod sebe imao kosovska identifikaciona dokumenta. Pasoš izdat na ime Murik Rifat rođen 1970 godine u mjestu Lipljan- Kosovo. U saradnji crnogorske i kosovske policije je prethodno potvrđen lažni identitet i kosovska dokumenta koja kostisti Safet Kalić, kako bi izbjegao hapšenje po međunarodnoj potjernici, što je omogućilo njegovo hapšenje u Austriji“, kaže Konjević.

Safet Kalić iz Rožaja, na sjeveru Crne Gore, nalazi se u bjekstvu još od 2011. od kada se tereti za pranje blizu osam miliona eura koji prema optužnici potiču od preprodaje droge u Njemačkoj. Pored Kalića, kome se sudilo u odsustvu, na optuženičkoj klupi našli su se i njegova supruga Amina i brat Mersudin, koji je u Njemačkoj još 1999. osuđen za trgovinu narkoticima. Kalićima i njihovim najbližim srodnicima već je odlukom crnogorskog pravosuđa, do pravosnažnosti presude, oduzeta pokretna i nepokretna imovina vrijedna blizu 22 miliona eura.

Kalići su optuženi da su banci u Rožajama uplatili oko osam miliona eura navodno prljavog novca kojima su, tvrdi tužilaštvo, pokrivali rate kredita koji je prethodno uzelo njihovo preduzeće. Suđenje Kalićima okončano je početkom ovog mjeseca, a za dannas zakazano izricanje presude odgođeno je za 3. novembar. Kako će hapšenje Safeta Kalića uticati na ovaj postupak pitali smo njegovog advokata Dragoljuba Đukanovića:

„U procesnom smislu i prije ovog hapšenja je izricanje presude odloženo za 3. novembar. Sad se može desiti, ako je ova informacija tačna, da vijeće preotvori glavni pretres,ili će možda izreći presudu toga dana. Tu su procesne mogućnosti vijeća potpuno otvorene, da ali će čekati ili će izreći presudu, ja u ovom času ne bih mogao da znam“, rekao je Đukanović.

Podsjetimo, Safet Kalić se u policijskim dokumentima pominjao kao jedan od ključnih trgovaca heroinom na ruti koja prolazi kroz Crnu Goru. Kao narko dilera označila ga je i srpska policija tokom akcije Sablja 2003, nakon ubistva premijera Zorana Đinđića. Uprkos tome protiv njega se nikada nije zvanično vodio postupak za trgovinu drogom, a prvi proces koji ga dovodi u vezu sa tim nelegalnim poslom je crnogorska optužnica za pranje novca stečenog od šverca narkotika. Široj javnosti Safet Kalić je postao poznat nakon što je na procurio snimak sa njegove gala svadbe, na kojoj je goste zabavljala hrvatska pjevačica Severina. Svadbi su, kako se moglo vidjeti na tom snimku, prisustvovali brojni pripadnici regionalnog podzemlja, ali i pojedini visokopozicionirani službenici crnogorske Agencije za nacionalnu bezbjednost. Zvaničnici iz bezbjednosnog sektora nikada nijesu do kraja pojasnili šta su ti ljudi tražili na Kalićevoj proslavi, škrto obrazlažući da je riječ o radnom zadatku, dok su tužilaštvo i policija mnogo više energije uložili u istragu o tome ko je distribuirao snimak.

I na pres konferenciji održanoj u utorak direktor Uprave policije Slavko Stojanović nije mogao da odgovori ništa konkretno na pitanja - da li je vođena istraga o navodima da je Kalić bio duboko u narko biznisu i da li je vođena istraga o uočenoj prisnosti pojedinih službenika bezbjednosnog sektora sa Kalićem na njegovoj svadbi:

„Raspolažemo sa određenim podacima koje ćemo podijeliti sa austrijskom policijom i u tom slučaju vam ne mogu saopštiti više detalja. Za drugi dio vašeg pitanja, to je u nadležnosti pravosudnih institucija i suvišno je da ja o tome komentarišem“, kazao je Stojanović.

Čelnici ministarstva i Uprave policije nisu mogli konkretno da kažu kada očekuju ekstradiciju Kalića u Crnu Goru.

XS
SM
MD
LG