Dostupni linkovi

Japan: Ministri u posjeti spornom hramu


Tri ministra iz japanske Vlade posjetila su danas kontroverzni hram Jasukuni u Tokiju, posvećen žrtvama Drugog svjetskog rata, među kojima su i osuđeni ratni zločinci.

Hram Jasukuni smatra se simbolom nekadašnjeg japanskog militarizma i posjete političara izazivaju negodovanje u Kini i Južnoj Koreji, koje su obje bile pod pod okupacijom Japana tokom Drugog svjetskog rata.

Japanski ministar unutrašnjih poslova i komunikacija Sanae Takaiči, koja redovno posjećuje kontroverzni hram, otišla je tamo danas ističući da želi da oda počast onima koji su stradali u ratovima.

"Priroda posjete nije tema koja treba da izaziva diplomatska pitanja", istakla je Takaiči.

Lokalni mediji navode da su ministar zadužen za pitanja otmica i šef Komisije za bezbjednost Eriko Jamatani i ministar za prava žena i jednakost polova Haruko Arimura, takođe, posjetili hram Jasukuni.

Mediji ističu da bi još neki od ministara, takođe, mogli tokom vikenda da posjete hram koji proslavlja svoj jeselji praznik.

Japanski premijer Šinzo Abe, takođe, je izazvao negodovanje Pekinga i Seula svojom posjetom hramu u decembru 2013. godine, kada je rekao da ne želi da glorifikuje rat već da oda počast onima koji su se borili i umrli za svoju zemlju. Abe od tada nije posjećivao hram.

XS
SM
MD
LG