Dostupni linkovi

Gradonačelnici sjevera tražili bezbjednosne garancije od policije Kosova


Gradonačelnici opština sa sjevera Kosova zatražili su danas od kosovske policije ozbiljno angažovanje na bezbjednosti svim građanima koji žive na teritoriji opština koje se graniče sa opštinama sa većinskim albanskim stanovništvom.

“Obzirom na pogoršanje bezbednosne situacije započete na fudbalskoj utakmici između Srbije i Albanije u Beogradu, od Kosovske policije je zatraženo ozbiljno angažovanje na zaštiti srpskog naroda i obezbeđivanje bezbednosti svim građanima koji žive na teritoriji opština koje se graniče sa opštinama sa većinskim albanskim stanovništvom” – navodi se u saopštenju izdatom nakon sastanka predstavnika četiri opštine sa sjevera Kosova sa predstavnicima regiona Kosovske policije sjever, u prisustvu misija zaduženih za bezbednost u na Kosovu.

Na sastanku je zaključeno da će policija u skladu sa novonastalom situacijom izraditi i sprovesti odgovarajuće operativne planove, a od tužilaštva se očekuje da procesuira sve organizatore, učesnike i izvršioce remećenje javnog reda i mira.

Dodaje se da će predstavnici lokalnih samouprava nastaviti da podržavaju rad Kosovske policije region sjever u naporima da se obezbijedi sigurno i mirno okruženje za život srpskog i drugog nealbanskog stanovništva na teritoriji četiri opštine na sjeveru Kosova.

Nepoznate osobe tokom noći su zapalile zastavu Republike Srbije koja je bila istaknuta na zgradi Službe za platni promet u Sjevernoj Mitrovici u ulici Knjaza Miloša.

Incident se dogodio u jednoj od glavnih gradskih ulica u ovom dijelu grada, a jutros se na licu mesta mogla vidjeti izgorela zastava.

Nepoznate osobe pokušale su i da uklone zastavu grada Sjeverna Mitrovica koji se nalazi u blizini glavnog ibarskog mosta koji razdvaja severni od južnog dela garda.

U selu Gojbulja, na sjeveru Kosova, nepoznate osobe su bacile molotovljev koktel na seosku prdavnicu.

Povrijeđenih nije bilo. Istraga o ovim incidentima je u toku.

XS
SM
MD
LG