Dostupni linkovi

Premijer Albanije: Predstava nasilja i rasizma


Premijer Albanije Edi Rama je izjavio da je ono što se dogodilo tokom utakmice između reprezentacija Srbije i Albanije bila predstava nasilja i rasizma.

Učestvujući u emisiji albanskog programa Glasa Amerike Rama je izjavio da politika ne treba da bude pod uticajem sporta.

"Fudbal ne može da bude instrument politike", rekao je Rama.

"Što se tiče Albanije, što se tiče Albanaca, verujem da nemamo nikakve veze sa onim što se desilo, a što je zapravo velika nesreća za najpopularniji sport na svetu ali takodje i ružno predstavljanje i osudjujuće nasilje i rasizam".

Rama inače na poziv Harvard Univerziteta boravi u SAD, gde je u utorak uvecce i pratio fudbalski meč. On je kazao da je prikazivanje leteće zastave doprineloo smehu, jer je to izgledalo lepo.

"Daleko od mržnje, daleko od istorije, niko se nije osetio isprovociranim zbog prikazivanja ove zastave u tom trenutku. Ali, nažalost, vlasti u Srbiji kažu da je to bila provokacija. I razočaravajuće je da se prikazivanje zastave na fudbalskom terenu, na terenu gde je bilo hiljade srpskih zastava, može upotrebiti kao alibi za sve ono što se desilo, od minute kada je otpevana naša nacionalna himna i kada je ceo stadion odjekivao sa "Ubij Šiptara", pa sve do minute kada su momci izašli sa terena pod velikim psihološkim pritiskom i nasiljem. Mislim da se i u ovom slučaju mi Albanci trebamo osećati dobro zato što nemamo nikakve veze sa onim što se desilo u takvom divljem i negativnom obliku".

On je istakao da je ponosan na fudbalere reprezentacije njegove zemlje i dodao da su oni bili superiorni u igri i prilikama za gol.

Premijer Rama je odbio kao neistinite tvrdnje iznete protiv njegovog brata odgovarajući da "nema ničega istinitog u tome".

Premijer Albanije trebalo bi da 22. oktobra poseti Beograd.

XS
SM
MD
LG