Dostupni linkovi

U Beču o iranskim nuklearkama


Novi pregovori Irana i velikih sila o nulkearnom programu te zemlje biće održani u četvrtak u Beču, saopštile su Rusija i Evropska unija.

Sastanku će prisustvovati šef iranske diplomatije Mohamad Džavad Zarif, evropska predstavnica Ketrin Ešton i visoki predstavnici Kine, SAD, Francuske, Britanije, Rusije i Nemačke, rekao je ruski zvaničnik Sergej Riabkov, što je kasnije potvrdila i portparolka Ketrin Ešton.

Zarif, koji je stigao Beč kako bi razgovarao sa evropskom predstavnicom, rekao je da postoji "generalni dogovor", ali da i dalje ostaju brojna pitanja koja treba rešiti.

"Ako postoji politička volja, imamo šansu da postignemo dogovor do 24. novembra", rekao je Riabkov.

Iran i svetske sile - SAD, Velika Britanija, Francuska, Rusija, Kina i Nemačka - dogovorili su se u julu u Beču da se do 24. novembra, produže pregovore o iranskom nuklearnom programu kako bi bio postignut konačni sporazum.

Najveći kamen spoticanja u pregovorima su neslaganja oko rešenja kako bi Iran mogao da nastavi nuklearni program u miroljubive svrhe - za proizvodnju struje i medicinskih izotopa, ali da istovremeno bude onemogućen da razvija atomsko oružje.

Prelaznim sporazumom koji su Iran i velike sile postigli u januaru, zamrznut je iranski nuklearni program, a zauzvrat je Zapad ublažio sankcije Teheranu u vrednosti od oko sedam milijardi dolara.

XS
SM
MD
LG