Dostupni linkovi

Morales proglasio pobjedu na predsjedničkim izborima u Boliviji


Bolivijski predsjednik Evo Morales objavio je pobjedu na nedjeljnim predsjedničkim izborima svojom tipično vatrenom retorikom protiv kolonijalnih sila.

"Ova pobjeda je trijumf za anti-imperijalizam i anti-kolonijalizam", kazao je Morales tisućama pristaša s balkona predsjedničke palače, objavio je Reuters.

Pozivajući se na rezultate izlaznih anketa ta je agencija nešto ranije objavila da je Morales, istaknuti član socijalističkog bloka i vodeći protivnik SAD-a u Latinskoj Americi, osvojio 61 posto glasova, a njegov najbliži konkurent, Samuel Doria Medina, 24 posto.

Prema rezultatima tzv. brzog brojanja koje je objavio lokalni TV kanal ATB Morales je pobijedio sa 60,5 posto glasova.

Morales, prvi bolivijski predsjednik iz redova autohtonog indijanskog stanovništva i bivši uzgajivač koke, prvi je put pobijedio na izborima 2005. te ponovno 2010. Trećom pobjedom postat će predsjednik s najduljim stažom u povijesti Bolivije, zemlje kojoj je politička nestabilnost bila više pravilo nego iznimka.

Već su i ranije ankete najavljivale njegovu pobjedu na predsjedničkim izborima, ali i da će odnijeti apsolutnu većinu u parlamentu. Riječ je o osmim izborima u Boliviji od povratka demokracije u zemlju, a prvi su puta glasovali i državljani koji žive u inozemstvu.

XS
SM
MD
LG