Dostupni linkovi

Advokati Srbije: U toku je suspendovanje ustavno-pravnog poretka


Advokatske komore Srbije i Vojvodine trebalo bi da hitno osnuju Fond solidarnosti za pomoć advokatima koji su najviše ugroženi zbog obustave rada koja je u toku i od koje se ne sme odustati do ispunjenja zahteva, zaključeno je na tribini u Advokatskoj komori Vojvodine.

Taj fond bi pomogao advokatima koji su najviše ugroženi, naročito početnicima i onima s najkraćim stažom u advokaturi, ali i ostalima, "gradirano" po stepenu ugroženosti, rečeno je na sinoćnoj tribini.

Advokati su poručili da neće odustati od protesta i optužili ministra pravde Nikolu Selakovića da je "lažov". Rekli su da se s ministrom ne može razgovarati i izneli da se na sastancima priča jedno, a potom izdaje saopštenja koja "nemaju nikakve veze sa onim o čemu se razgovaralo na sastancima".

Dodali su da je Selaković na taj način "izigrao i slagao" i međunarodne advokatske predstavnike, zbog čega je "izgubio svaki legitimitet da bude ministar pravde".

Optužili su ministra da prejudicira odluke Ustavnog suda o spornim zakonima na koje advokati imaju primedbe, ali su dodali da je i Ustavni sud izgubio integritet, jer se nije oglasio povodom Selakovićevih istupa u javnosti i ponižavanja tog suda.

Ustavni sud Srbije morao je jasno da poruči da takav čovek ne može da bude ministar, smatraju advokati.

XS
SM
MD
LG