Dostupni linkovi

Rusija nezadovoljna stavovima novog šefa NATO-a


Izjave novog prvog čovjeka NATO-a, Jensa Stoltenberga ne ulivaju nadu da bi moglo doći do poboljšanja odnosa između Rusije i zapadne vojne alijanse, rekao je danas, 9.oktobra, portaprol rukog ministarstava vanjskih poslova Aleksandar Lukaševič.

Stoltenberg, bivši norveški premijer se za razliku od njegovog prethodnika na čelu Alijanse, Andersa Fogh Rasmussena, uglavnom doživljava kao više blagonaklon na jeziku prema Rusiji.

Lukaševič je pak na press konferenciji rekao da Rusija ostavlja otvorena vrata dijalogu, koji je nategnut zbog krize u Ukrajini, ali je dodao:"Da budem pošten i sasvim iskren dosadašnji prvi stavovi gospodina Stoltenberga ne daju razloga za optimizam".

"Atmosfera, koja je prije svega uspostavljana od strane Alijanse, odnedavno balansira na ivici i biće vrlo teško da se ponovo obnovi dijalog" rekao je Lukaševič novinarima.

Nije se međutim osvrnuo niti na jednu konkretnu izjavu Stoltenberga.

Konflikt u Ukrajini, odnose NATO-a i Moskve gurnuo je na najniži nivo još od kraja Hladnog rata i raspada Sovjetskog saveza.

EU i SAD uvele su sankcije Rusiji zbog krize u Ukrajini, a Moskva je reagovala nekim recipročnim mjerama zabranjujući uvoz hrane sa Zapada.

Rusija uporno negira da naoružavaju i vojno pomažu proruske separatiste na istoku Ukrajine.

XS
SM
MD
LG