Dostupni linkovi

Đukanović: Za vladavinu prava neophodno više investicija iz EU


Izdašnije investicije iz Evropske unije (EU) preduslov su za vladavinu prava i razvoj demokratije u Crnoj Gori i drugim državama regiona, ocijenio je premijer Milo Đukanović.

Prema njegovim riječima, Izvještaj je notirao napredak Crne Gore u svim oblastima i dao određene preporuke i sugestije kako bi trebalo ubuduće raditi na planu dostizanja potrebnog kvaliteta i dinamike reformi.

Đukanović je, na svečanosti povodom početka izgradnje nove zgrade Telenora, podsjetio da je izvještaj evidentirao napredak u ispunjavanju ekonomskih i političkih kriterijuma i u pogledu sposobnosti države da realizuje obaveze predviđene pregovaračkim poglavljima.

On je podsjetio da je vladavina prava ključna tema pregovaračkog procesa sa Crnom Gorom i drugim državama.

„To nije iznenađujuće, jer i bez bilo čije sugestije znamo da je vladavina prava jedno od najvažnijih pitanja daljeg ekonomskog i demokratskog napretka svake države i regiona u cjelini“, kazao je Đukanović.

Prema njegovim riječima, to nije autonomno i jedino pitanje.

„Koliko je vladavina prava važna za ekonomski i demokratski razvoj, toliko je ekonomski razvoj važan preduslov za vladavinu prava“, pojasnio je Đukanović.

Ne treba, kako je naveo, objašnjavati da je među zasposlenim ljudima lakše dokazivati vladavinu prava, nego među onima koji nijesu riješili svoja egzistencijalna pitanja.

Đukanović je kazao da je EU u pravu kada insistira na tome da države regiona moraju ispuniti sve kriterijume u pogledu vladavine prava.

„Ali, jednako vjerujem da će EK i zemlje članice pravilno razumjeti apel koji dolazi sa svih adresa iz regiona, počev od Crne Gore, da EU mora kreirati dodatni i izdašniji investicioni okvir koji će pomoći zemljama regiona da savladamo to teško nasljeđe ekonomskog zaostajanja, prije svega u pogledu nedostatnosti naše infrastrukture“, naveo je on.

To su, smatra Đukanović, pitanja koje ne može riješiti nijedna zemlja pojedinačno.

„A bez njihovog rješavanja nema otvaranja radnih mjesta, pa onda nema ni kvalitetne vladavije prava ni razvoja demokratije“, naglasio je Đukanović.

XS
SM
MD
LG