Dostupni linkovi

Nije realno da Turska pokrene kopnenu operaciju protiv IS


Ministar vanjskih poslova Turske, Mevlut Čavušoglu danas je, 9.oktobra, saopštio da njegova zemlja neće sama pokrenuti unilateralnu kopnenu operaciju protiv militanata Islamske države (IS) na sjeveru Sirije zato što to, kako je rekao, "nije realan pristup".

Na press konferenciji u Ankari, sa generalnim sekretarom NATO-a, Jensom Stoltenbergom, on je ponovio da Turska podržava vazdušne napade međunarodne koalicije predvođene SAD, protiv mitanata IS koji drže u opasadi većinski kurdski grad Kobane uz sirijsko-tursku granicu.

Čavušoglu je međutim dodao da sami zarčni napadi ne mogu poraziti militanate i da "sve opcije uključujući kopnenu operaciju " moraju biti razmotrene.

Turski šef diplomatije je rekao da Ankara podržava ideju uspostavljanja " zonu zabrane leta i sigursnosni koridor " na sjeveru Sirije uz tursku granicu.

Prvi čovjek zapadne vojne Alijanse, Stoltenberg je pak rekao da NATO još nije razmatrao opciju "zone sabrane leta i bezbjednosni koridor".

"To nije bilo na stolu kao opcija za diskusiju u NATO savezu", rekao je Jens Stoltenberg i dodao, "mislim da ne postoji jednostavan i jasan put za izlazak iz problema sa kojim smo se suočili".

NATO i SAD pozivaju Tursku da se više uključi u borbu protiv militanata IS u Siriji i Iraku.

XS
SM
MD
LG