Dostupni linkovi

Meksikanci prosvjeduju zbog nestanka studenata


Tisuće Meksikanaca izašlo je na ulice gradova diljem zemlje u znak prosvjeda protiv nestanka studenata u južnom gradu Iguala prošlog mjeseca. Studenti su se sukobili s policijom tijekom prosvjeda te su zadnji put viđeni kako ih guraju u policijska vozila.

Stotine osoba krenulo je u potragu za studentima te pretražuju kuću po kuću. U međuvremenu se provode forenzički testovi na tijelima pronađenim u grobovima u blizini grada. Strahuje se da su to tijela nestalih studenata, piše BBC.

Studenti učiteljskog fakulteta iz Ayotzinapa krenuli su u Igualu kako bi prosvjedovali protiv diskriminacije kod zapošljavanja. Nakon prosvjeda krenuli su nazad prema fakultetu, a informacije o onome što se dogodilo kasnije razlikuju se.

Članovi studentskog zbora kažu kako su se studenti ukrcali u tri lokalna autobusa dok policija tvrdi da su ih zauzeli. Naoružane osobe otvorile su vatru na tri autobusa te na autobus u kojem su se nalazili članovi lokalne nogometne momčadi kojeg su vjerojatno zamijenili za autobus sa studentima.

Ubijena su tri studenta, nogometaš, vozač, te žena u taksiju, a više osoba je ozlijeđeno. Zbog napada su uhićena 22 policajca.

Jedan od studenata koji je preživio napad tvrdi da je vidio policiju kako odvozi njegove kolege.

"Za nestanak kolega krivimo državu", kazao je Omar Garcia.

Incident se dogodio u noći 26. rujna kada je nestalo 57 studenata. Četiri dana kasnije objavljeno je kako se njih 13 vratilo kući. Utvrđeno je kako se ime jednog studenta dva puta nalazilo na listi nestalih osoba tako da se 43 osobe smatraju nestalima.

Tijela koja su pronađena jako su spaljena te još uvijek nisu identificirana. Forenzičari kažu kako bi DNA testiranje moglo potrajati i do nekoliko tjedana, javlja BBC.

XS
SM
MD
LG