Dostupni linkovi

Bajden objasnio Saudijcima diplomatski gaf


Potpredsednik SAD-a Džozef Bajden pozvao je saudijskog ministra spoljnih poslova i objasnio mu svoj "diplomatski gaf" kada je naveo da, Saudijska Arabija i drugi ključni saveznici u medjunarodnoj koaliciji protiv ekstremista Islamske države, finansira džihadiste, saopštila je Bela kuća.

Bajden je takodje "pojasnio" svoje primedbe, dodao je zvaničnik Bele kuće, navodeći da su se sagovornici složili da je "to pitanje zatvoreno".

Bajden je optužio i Tursku i njenog predsednik Redžepa Tajipa Erdogana zajedno sa Saudijskom Arabijom u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, ali je rekao da su te zemlje bile toliko odlučne da sruše sirijskog predsednika Bašar al Asada da su sipale na stotine miliona dolara i na desetine hiljada tona oružja bilo kome, ko bi se borio protiv njega".

"Osim snabdevaja Al-Nusre i Al-Kaide i ekstremistički elementi džihadista iz drugih delova sveta su takodje bili snabdevani", izjavio je Bajden.

Primedbe su izazvale zabrinutost na Bliskom istoku i nedoumice u Vašingtonu da li će uticati na odlučnost američkih saveznika koji učestvuju u vazdušnim udarima protiv džihadista koji su preplavili teritoriju Sirije i Iraka, u poslednjih nekoliko meseci.

Bajden se ranije izvinio liderima Turske i Ujedinjenih Arapskih Emirata koji su, kao i Saudijska Arabija ključni članovi koalicije, za akciju protiv IS u Siriji i Iraku.

XS
SM
MD
LG