Dostupni linkovi

Sirija: Kurdi odbranili Kobane


Kurdski borci odbili su novi napad pripadnika ekstremističke Islamske države na strateški važan pogranični grad Kobane tokom noći.

Sirijska opservatorija za ljudska prava saopštila je da je napad je izvršen nakon što je juče pripadnica kurdske zajednice izvela samoubilački bombaški napad na džihadiste iz IS u blizini Kobanea, preneo je AFP. Žena samoubica raznela se na jednom od centara Islamske zajednice istočno od grada i ubila nekoliko džihadista, koji su opkolili i pokušavaju da zauzmu Kobane.

Ekstermisti IS pokušali su da osvoje grad i sa istočne i sa zapadne strane, ali su kurdski borci uspeli da odbiju napad, naveo je SOHR.

Prema rečima direktora Opservatorije Ramija Abdela Rahmana, žestoki sukobi vodili su se tokom noći, ali su jutros utihnuli, pa se moglo čuti samo sporadično granatiranja grada.

Militanti IS pokušavaju gotovo tri nedelje da zauzmu grad Kobane, koji je poznat i kao Ain al-Arab, u pokušaju da učvrste kontrolu duž sirijsko-turske granice. Kurdski borci za sada uspevaju da odbrane grad uz pomoć vazdušnih napada koje Sjedinjene Američke Države izvode protiv pripadnika IS.

XS
SM
MD
LG