Dostupni linkovi

Paraliza sudstva u Srbiji


Ilustrativna fotografija
Ilustrativna fotografija

Sudovi u Srbiji su prazni, sudjenja u kojima po zakonu moraju da prisustvuju advokati odlažu se do daljeg zbog obustave rada advokata koji su nezadovoljni najnovijim propisima, tvrdeći da im je ugrožena profesija. Izmedju nadležnog ministarstva i predstavnika advokata nema nikakvih kontakata.

Ministar poručuje da je to ucena, advokati traže njegovu ostavku. Ne ulazeći u to da li su štrajkači u svemu u pravu ili ne, postavlja se pitanje - zašto država, umesto pokušaja miniranja štrajka, ne vodi dijalog za nezadovoljnom strukom koja, po tvrdnji njihovih predstavnika, nije ni konsultovana u pripremi novih zakonskih predloga. Pat pozicija do daljeg.

Ni nakon više od dve nedelje potpune paralize pravosudnog sistema zbog obustave rada advokata, država ne nudi nikakvo rešenje. Pokušaj da se stavljanjem van snage uputstva o obustavi Advokatske komore Srbije minira štrajk, očigledno je propala, a advokati su svojim zahtevima za promenu nadležnosti javnih beležnika i smanjenju poreza dodali još jedan - smenu ministra pravde Nikole Selakovića. Gostujući na B92 ministar pravde je na pitanje zašto ne razgovara sa advokatima u štrajku rekao:

Nikola Selaković
Nikola Selaković

“Moje pitanje je: a kada sam ja to rekao da nisam spreman za razgovor, kada sam odbio svaku mogućnost razgovora?” Ucenama se ne rešavaju stvari, kaže Selaković: “Jedan deo advokature je postupio dobro. Podneo je Ustavnom sudu inicijativu za ocenu ustavnosti tog zakona ( Zakona o javnim beležnicima). Ako treba, evo zajedno ću sa predstavnicima advokature da napišem urgenciju Ustavnom sudu gde ćemo ih zamoliti da zbog opšteg interesa uzmu u hitno razmatranje te dve inicijatove o Zakonu o javnom beležništvu i predlog koji je uputila Vlada Srbije.”

Predsednik Advokatske komore Vojvodine Srđan Sikimić reaguje na tvrdnje ministra Selakovića da advokati odbijaju razgovor, a da su njegova vrata otvorena:

“To je apsolutna neistina, jer je ministar predstavnicima Advokatske komore Srbije eksplicitno saopštio da po pitanjima koje su postavili ne želi apsolutno da razgovara. Dakle, on je prekinuo kompletnu komunikaciju i mi smo se zbog toga opredelili da sa njim više ne razgovaramo, već da razgovaramo sa Vladom.” Na pitanje, ako bi ih ministar pozvao na razgovor, da li bi otišli, Sikinić je odgovorio: ”Prema onom kako danas stoje stvari, NE!” Podsetimo, Ministarstvo pravde je par dana nakon početka obustave optužilo advokate da politizuju profesjiju a rukovodstvo advokatskih komora za neodgovornost i neozbiljnost.Njihova obustava i tada je ocenjena kao ucena. Od tada izmedju ministarstva i advokata nema dijaloga o njihovim zahtevima."

Sudovi zvrlje prazni, obustavljeni su sudski procesi i, kako tvrde u MUP-u Srbije, stopirana hapšenja. Beleška iz suda u Čačku našeg dopsnika Vladimira NIkitovića:

“Uobičajenu gužvu u Osnovnom sudu u Čačku zamenio je neuobičajeni mir. U hodnicima se mogu videti samo pripadnici obezbedjenja. Službenici na šalterima i u pisarnici praktično ne rade ništa, a tek povremeno se pojavi koji zalutali gradjanin koji je došao po sudskom pozivu, a nije znao da je u toku štrajk advokata.

Gradjanin: Štrajkuju advokati, pa nismo uspeli da završimo.

Na vratima sudnica istaknut je raspored ročišta a svako sudjenje se, prema rečima zaposlenih, uredno proziva. Ipak, postupanja su vrlo retka, kaže predsednik Krivičnog odeljenja suda Vladan Filipović:

"U krivičnoj materiji, gde god okrivljeni imaju branioce mi moramo da odložimo sudjenje, jer bi bilo povredjeno pravo na odbranu. Ima dosta odlaganja.”

Srdjan Sikimić koji podseća šta advokati traže:

“Naš osnovni zahtev je proistekao iz činjenice da je država čitavim nizom propisa oduzela advokatima pravo na obavljanje poslova pružanja pravne pomoći. Najinteresantniji u ovom trenutku je Zakon o javnim beležnicima jer je stupio na snagu 1. septembra. Medjutim, radi se i o Zakonu o prometu nepokretnosti, o Zakonu o overi potpisa, o Zakonu o javnim nabavkama, o Zakonu o državnom pravobranilaštvu, pa se nastavlja ta bahatost time što je sada u skupštinskoj proceduri novi napad na advokaturu kroz Zakon o besplatnoj pravnoj pomoći. To je jedna akcija kojom, očigledno, advokaturu treba eliminisati sa ovog prostora."

RSE: Da li je Advokatska komora bila konsultovana u pripremi tih propisa?

Sikimić: Ne!

Jasmina Milivojević iz Advokatske komore u Čačku kaže da posao koji je radilo osam, devet hiljada advokata, u ovom trenutku u Srbiji obavlja 74 notara. A radiće ih 300 kada svi budu imenovani. “M nismo protiv službe javnih notara, oni treba da postoje, ali su im ovlašćenja ogromna. Imaju monopolistički položaj na malom srpskom tržištu i zaradjivaće velike pare a velike namete nameću stanovništvu”, tvrdi Jasmina Milivojević.

Milan Antonijević
Milan Antonijević

Milan Antonijević iz Udruženja pravnika za ljudska prava kaže da je država na potezu i da se zahtevi advokata ne mogu ignorisati.

“Ovi zahtevi jesu ozbiljni i postoji obaveza države da na ozbiljan način razgovara sa advokatima. Mislim da je ignorisanje nešto što dovodi do ovakvih situacija i da je Ministarstvo na potezu. Od svega ovoga najveću štetu imaju gradjani , oni koji pokušavaju pred sudom da završe svoje poslove.”

XS
SM
MD
LG