Dostupni linkovi

Otvoren obnovljeni dio Arhiva BiH


U Sarajevu je danas otvoren obnovljeni dio Arhiva BiH, koji je bio devastiran i zapaljen tokom demonstracija građana u Sarajevu 8. veljače ove godine.

Predsjedatelj Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović je tokom ceremonije otvaranja zahvalio narodu i Vladi Turske koji su putem TIKE osigurali 150.000 eura za rekonstrukciju prostorija Arhiva BiH i nabavku opreme.

Direktor Arhiva BiH Dušan Vržina nije krio zadovoljstvo obnavljanjem Depoa jedan, koji se sastoji od nekoliko prostorija u kojima se čuva najstarija i najvažnija arhivska građa - od otomanskog perioda do kraja Drugog svjetskog rata.

On je partnerima iz Turske zahvalio za brigu za kulturno-istorijsku baštinu BiH, dodajući da ne treba zaboraviti ni donatore iz Švedske, Poljske, Srbije, Slovenije, Hrvatske, Češke i drugih zemalja.

Prema njegovim riječima, i Vijeće ministara BiH trebalo bi da veoma brzo iz tekućih rezervi dodijeli Arhivu BiH 196.000 KM na ime obnove devastiranih prostorija i nabavke opreme za restauraciju i konzervaciju arhivske građe.

XS
SM
MD
LG