Dostupni linkovi

Merkel i Putin podržali sporazum iz Minska


Njemačka kancelarka Angela Merkel i ruski predsjednik Vladimir Putin su u telefonskom razgovoru podržali primjenu mirovnog sporazuma za Ukrajinu koji je sklopljen u Minsku, saopštio je danas Kremlj.

"Dvije strane su naglasile značaj striktnog poštovanja mirovnog sporazuma iz Minska, prije svega prekida vatre, povlačenja teškog naoružanja sa obje strane i osiguravanja efikasnog nadgledanja situacije koje vrši Organizacija za evropsku bezbjednost i saradnju", navodi se u saopštenju.

Putin se "fokusirao na nastavak nedopustivog granatiranja civilnih objekata na istoku Ukrajine koje vrši ukrajinska vojska", dodaje se u saopštenju, a prenosi TASS.

U tekstu se dodaje da su Putin i Merkel podržali što skorije sklapanje i primjenu sporazuma o ukrajinskom problemu sa gasom.

Dvoje lidera razmotrili su i pitanje međunarodne saradnje u borbi protiv terorističkih prijetnji koje stižu od radikalne grupe "Islamska država".

"Dvije strane takođe su razgovarale o saradnji da bi se osigurala efikasna kontrola smrtonosnog virusa ebole. Složili su se da nastave dijalog na različitim nivoima, uključujući okvir predstojećeg samita Azija-Evropa u Milanu 16. i 17. oktobra 2014. godine", zaključuje se u saopštenju.

XS
SM
MD
LG