Dostupni linkovi

U Atini otvoren samit o nafti i gasu na Balkanu


Treći samit o nafti i gasu na Balkanu i u Jadranu otvoren je danas u Atini s ciljem da ojača ekonomsku i geopolitičku ulogu regiona kroz eksploataciju zaliha ugljovodonika u vrijeme kada EU nastoji da riješi pitanje svoje energetske bezbjenosti.

Grčki ministar za okolinu, energetiku i klimatske promene, Janis Maniatis rekao je novinarima da je problem u EU pitanje energetske bezbjednosti i da Evropa pokušava da ga riješi na više načina.

Prema njegovim riječima, to se radi kroz uspostavljanje jedinstvenog evropskog tržišta i stvaranje veza i interkonekcija između nacionalnih mreža za gas i struju.

"Treće je štednja energije, što je odličan, ali zanemaren način. A četvrti način je to zašto smo ovdje danas: razvoj svih resursa EU kako bi se smanjila zavisnost od trećih zemalja", istakao je Manitis.

Grčki ministar je ocijenio da je stoga veoma ohrabrujuće što su posljednjih godina najprije Sredozemlje, a sada i Jadransko i Jonsko more počeli da privlače interesovanje i malih investitora, i velikih naftnih kompanija.

XS
SM
MD
LG