Dostupni linkovi

Tužilac: Radovan Karadžić pokretačka sila etničkog čišćenja


Tuzilac Alan Tiger (Tieger) je na početku završne reči pred Haškim tribunalom okarakterisao kao lažova i mafijaša bivšeg predsednika RS Radovana Karadžića, optuženog za genocid i druge zločine u BiH.

"Karadžić nije građevinski inspektor. On nije govorio: 'Ovo nije pogodno tlo za gradnju'. On je mafijaš, koji je govorio: 'Nemoj graditi ili ću biti prisiljen da to srušim'. Znao je koju će silu koristiti", istakao je tužilac Tiger, govoreći o genocidnoj nameri optuženog.

Tiger je u završnoj reči na suđenju Karadžiću rekao da je optuženi odgovoran za prisilno preseljenje nesrpskog stanovništva u BiH.

"Stotine svedoka i dokaza je potvrdilo politiku etničkog čišćenja, kojoj je Karadžić bio pokretačka snaga ... On je bio lažljivac za međunarodne predstavnike, koji je iznosio lažne priče u sudnici", rekao je tužilac.

On je opisao pojedinačne primere stradanja - u Sarajevu od snajpera, pogubljenja u Srebrenici i ubistava zatvorenika u logorima u Prijedoru.

"Ove tragedije se vezuju za jedan od četiri udružena zločinačka poduhvata koji su korišćeni da se eliminišu bosanski Muslimani s ciljem stvaranja srpske države", istakao je Tiger.

Govoreći o zločinima u Prijedoru, tužilac je opisao užasne uslove koji su vladali u logorima Omarska, Keraterm i Trnopolje.

"Zatvorenici su žestoko premlaćivani kada idu u restoran ili toalet. U Omarskoj su bile žene koje su tokom dana čistile tkivo i ljudsku krv, a noću su bile silovane. Zatvorenici su stalno strahovali od smrti. Jednom prilikom ih je ubijeno 180", rekao je Tiger.

Tužilac se osvrnuo i na Zvornik kao primer brutalnog preuzimanja vlasti, gde su civili hapšeni, zlostavljani i ubijani.

"Dom kulture u Čelopeku su čuvali pripadnici rezervne policije. Zatvorenici su morali da jedu odrezane delove tela, a mnogi su i silovani", naveo je Tiger.

On je dodao da zločini nisu bili upereni protiv pojedinca nego protiv "neželjene zajednice", za šta je "pravilno ime genocid".

Predviđeno je da tužilac završnu reč iznosi deset sati, objavio je Birn.

Tužilaštvo Haškog tribunala saopštilo je 26. septembra da bi Karadžić trebalo da dobije doživotnu kaznu zatvora ako bude osuđen za "veći deo" zločina zbog kojih mu se sudi.

XS
SM
MD
LG