Dostupni linkovi

U Prijedoru pronađeni ostaci kuće stare 5.000 godina


Tim arheologa Univerziteta u Cambridgeu pronašao je na Topića brdu kod Prijedora dobro očuvane i netaknute dijelove kuće iz bakarnog doba stare oko 5.000 godina.

Šef katedre za arheologiju Univerziteta u Cambridge Charlie French rekao je da su ovakva nalazišta rijetkost u cijelom svijetu i kada bi se to desilo u Engleskoj, vijest o tome bila bi udarna u svim medijima.

"U većini dijelova svijeta veoma se rijetko nalaze nedirnuti podovi i zidovi kuća. U ostatku Evrope nalazimo hramove i grobna mjesta, ali je ekstremna rijetkost naći praistorijsko naselje, dobro sačuvano i neoštećeno zemljoradnjom, a posebno netaknuto kao što je ovo na Topića brdu", rekao je French Srni.

Profesor arheologije na Univerzitetu u Cambridgeu Tonko Rajkovača rekao je da se multidisciplinarnim pristupom pokušava utvrditi šta se u slivu rijeke Save dešavalo u neolitu, bakarnom dobu i bronzanom dobu.

"Ovo je izuzetan nalaz zbog toga što je u sjevernim krajevima današnje BiH veoma rano počela zemljoradnja, ljudi su vrlo rano počeli da krče šume, zemljište na brdima je gubilo oslonac i strukturu i pri većim padavinama erozije bi odnosile čitave slojeve zemljišta. Tim je čudnije da je na jednom brdu na tolikoj dubini sačuvana ovakva konstrukcija", pojasnio je Rajkovača.

Preporučujemo

XS
SM
MD
LG