Dostupni linkovi

U Prijedoru pronađeni ostaci kuće stare 5.000 godina


Tim arheologa Univerziteta u Cambridgeu pronašao je na Topića brdu kod Prijedora dobro očuvane i netaknute dijelove kuće iz bakarnog doba stare oko 5.000 godina.

Šef katedre za arheologiju Univerziteta u Cambridge Charlie French rekao je da su ovakva nalazišta rijetkost u cijelom svijetu i kada bi se to desilo u Engleskoj, vijest o tome bila bi udarna u svim medijima.

"U većini dijelova svijeta veoma se rijetko nalaze nedirnuti podovi i zidovi kuća. U ostatku Evrope nalazimo hramove i grobna mjesta, ali je ekstremna rijetkost naći praistorijsko naselje, dobro sačuvano i neoštećeno zemljoradnjom, a posebno netaknuto kao što je ovo na Topića brdu", rekao je French Srni.

Profesor arheologije na Univerzitetu u Cambridgeu Tonko Rajkovača rekao je da se multidisciplinarnim pristupom pokušava utvrditi šta se u slivu rijeke Save dešavalo u neolitu, bakarnom dobu i bronzanom dobu.

"Ovo je izuzetan nalaz zbog toga što je u sjevernim krajevima današnje BiH veoma rano počela zemljoradnja, ljudi su vrlo rano počeli da krče šume, zemljište na brdima je gubilo oslonac i strukturu i pri većim padavinama erozije bi odnosile čitave slojeve zemljišta. Tim je čudnije da je na jednom brdu na tolikoj dubini sačuvana ovakva konstrukcija", pojasnio je Rajkovača.

XS
SM
MD
LG