Dostupni linkovi

Američki državni odvjetnik Eric Holder najavio odlazak


Američki državni odvjetnik Eric Holder, bliski suradnik predsjednika Baracka Obame, rekao je u četvrtak da će odstupiti.

Holder, prvi crnac američki glavni tužitelj, će ostatiti na dužnosti dok ne bude imenovan i potvrđen njegov nasljednik, rekao je Obama u kratkoj objavi Bijele kuća. Stojeći pored Holdera on je nazvao odlazak svojeg prijatelja "gorkoslatkim".

Holderov odlazak najavljuje vjerojatno napetu bitku za potvrdu novog državnog odvjetnika u Senatu na zasjedanju nakon izbora 4. studenoga za koje republikanci očekuju da dobiju većinu u tom gornjem domu Kongresa pa će demokrat Obama vjerojatno poslati nominaciju prije nego zasjedanja novog Kongresa u siječnju.

Njegov će se nasljednik suočiti s nizom izazova među kojima i protuterorističkim inicijativama protiv islamske države, uravnoteženjem prava na privatnost s vladinim špijuniranjem i odlukom da li da nastavi pokušaje progona bišeg suradnika američke obavještajne agencije Edwarda Snowdena, koji sada živi u Rusiji, za otkrivanje tajna o prisluškivanju.

XS
SM
MD
LG