Dostupni linkovi

Donatori traže odgovor o novcu za poplavljenje


Zemlje donatori pogođenim u poplavama u Bosni i Hercegovini održaće sastanak s predstavnicima institucija BiH, na kojem će zatražiti informaciju o planovima i trošenju novca prikupljenog na donatorskoj konferenciji, rečeno je "Nezavisnim novinama" u Delegaciji Evropske unije u BiH.

Kako banjalučki dnevnik saznaje, sastanak će biti održan 16. oktobra u sedištu parlamenta BiH u Sarajevu.

Portparol Delegacije EU u BiH Endi Mekgafi ne želi da komentariše nedavne izjave pojedinih diplomata, koji su optužili predstavnike bosanskohercegovačkih vlasti da su zloupotrebili donacije za "krpljenje" budžetskih rupa i korupciju.

On je rekao da bi trebalo pitati svaku od zemalja donatora o načinu na koji se troši njihov novac i da može da komentariše samo sredstva koji je donirala Unija i koji se sada implementira za uklanjanje posledica od vodene stihije.

"Sada je na domaćim vlastima da uspostave mehanizme kako bi pripremili i koordinisali projekte i pomogli žrtvama poplava. Treba da razviju kriterijume za dodelu sredstava kako bi se osiguralo transparentno i efikasno korišćenje novca. Novac je spreman, žrtve poplava čekaju na pomoć", naglasio je Mekgafi i podsetio da je 810 miliona evra zagarantovano BiH na donatorskoj konferenciji.

XS
SM
MD
LG