Dostupni linkovi

Preteće pismo Islamske države češkom predsedniku


Predsedniku Češke Milošu Zemanu stiglo je danas pismo sa neidentifikovanim belim prahom u kojem šefu češke države prete u ime Islamske države zbog toga što Češka naoružava Kurde u Iraku.

Policija je saopštila samo da je pismo i prah predala na analize i da traga za nepoznatim pošiljaocima, a da je reč o pretnji zbog toga što Češka šalje oružje Kurdima, otkrio je novinarima predsednik Zeman.

"U svakom društvu, čak i u svakom gradu ima po nekoliko lokalnih ludaka i ja tretiram to pismo kao pismo jednog od takvih ludaka. U ime Islamske države protestuje protiv poklanjanja oružja Kurdima", kazao je Zeman koji nije bio u kancelariji kada je pošiljka stigla, već se nalazi u poseti Zlinu.

Češka je podržala koaliciju država na čelu sa SAD koje su ušle u sukob sa Islamskom državom i koje trenutno bombarduje pozicije u Siriji, međutim premijer Bohuslav Sobotka danas je ponovio da ta podrška Praga ne znači da je Češka spremna da eventualno pošalje i svoje vojnike u borbu protiv islamskih fundamentalista.

Češka vlada umesto toga odlučila je prošlog meseca da pomogne Kurdima koji se bore protiv Islamske države u Iraku i Siriji tako što će im pokloniti i dopremiti oko 500 tona municije iz starih rezervi koje nisu potrebne češkoj vojsci.

Reč je između ostalog o 10 miliona komada municije za automate kalašnjikov, osam miliona metaka za mitraljeze a prvi deo isporuke Kurdima već je dopremljen na mesto.

XS
SM
MD
LG