Dostupni linkovi

Krupna neslaganja o opsegu budućeg iranskog nuklearnog programa


Postignu li Iran i svjetske sile dugoročni nuklearni sporazum zbog kojega će se ukinuti sankcije Teheranu, to će otvoriti vrata dubljoj suradnji radi postizanja regionalnog mira i stabilnosti kao i borbi protiv terorizma, rekao je u utorak iranski predsjednik.

Predsjednik Hassan Rouhani razgovarao je s urednicima uoči godišnjeg skupa svjetskih čelnika na Općoj skupštini Ujedinjenih naroda. Rekao je da se dok je u New Yorku, ne kani sastati s američkim predsjednikom Barackom Obamom.

"Postizanje nuklearnog dogovora nesumnjivo bi proširilo našu suradnju i mogli bismo surađivati u raznim područjima, među ostalim i u obnovi regionalnog mira i stabilnosti te u borbi protiv terorizma", rekao je Rouhani.

Visoki vanjskopolitički dužnosnici SAD-a, Britanije, Kine, Francuske, Njemačke, Rusije i Irana sastat će se ovaj tjedan u New Yorku. Dužnosnici bliski tim pregovorima kažu kako nije vjerojatno da će se idućih dana postići sporazum jer postoje krupna neslaganja o opsegu budućega iranskog nuklearnog programa.

Sudionici pregovora odredili su da 24. studenoga bude krajnji rok za dugoročni sporazum kojim bi se ukinule sankcije Iranu u zamjenu za smanjivanje nuklearnog programa.

XS
SM
MD
LG