Dostupni linkovi

Lagumdžija: Netočne tvrdnje o pomoći poplavljenima


Ministar vanjskih poslova BiH Zlatko Lagumdžija razgovarao je s otpravnikom poslova Ambasade Sjedinjenih Američkih Država (SAD) u BiH Nicholasom M. Hillom i suradnicima o odnosima BiH i SAD, sredstavima prikupljenim za poplavljena područja, kao i o razmjenjenim diplomatskim notama, saopćilo je Ministarstvo vanjskih poslova.

Lagumdžija je ocijenio netačnim tvrdnje pojedinih diplomata da su međunarodne institucije dale više od pola milijarde eura pomoći BiH za obnovu i rekonstrukciju zemlje nakon poplava koja "zbog toga što bh. političari nemaju planove ili čak ozbiljne ideje za oporavak, nisu stigla do ugroženih građana BiH, a ta sredstva lideri koriste kako bi se popunile budžetske rupe".

Šef BiH diplomacije je od svojih sagovomika zatražio da umjesto paušalnih ocjena javnost obavijeste na koje i čije račune su uplaćena donatorska sredstva, kao i informaciju kako ona mogu biti isplaćena, pod kojim uvjetima i putem kojih međunarodnih organizacija, stoji izmedju ostaloga u saopćenju iz MVP BiH.

XS
SM
MD
LG