Dostupni linkovi

EK:Srbija napreduje ali i kaska


Godišnji izveštaj Evropske komisije o napretku Srbije konstatuje napredak Srbije u većini oblasti važnih za proces evro-integracija, saznaje Tanjug.

Međutim ima i kritika da nije urađeno dovoljno u oblasti zaštite ljudskih prava, pre svega LGBT populacije, reformi pravosuđa, da je bilo kršenja slobode govora...

Izveštaj, koji će zvanično biti predstavljen 8. oktobra, generalno je pozitivan, kažu Tanjugovi diplomatski izvori u Briselu ali dodaju da finalni izveštaj još nije gotov i da je u toku njegova dorada.

Izvor koji je imao uvid u nacrt izvještaja navodi da se Srbija pohvaljuje zbog privrženosti procesu normalizacije odnosa Beograda i Prištine, mada se konstatuje da se kasni u sprovođenju nekih dijelova Briselskog sporazuma.

Dio izvještaja koji se odnosi na prava LGBT populacije još nije završen, a čeka se da se vidi da li će Parada ponosa u Beogradu, zakazana za 28. septembar, ove godine konačno biti održana.

"Ukoliko Parade ponovo bude otkazana iz bezbjednosnih razloga, to će naići na vrlo oštre kritike, jer se ista situacija ponavlja iz godine u godinu", kaže Tanjugov izvor.

XS
SM
MD
LG