Dostupni linkovi

Oland: Rezolucija UN o izraelsko-palestinskom konflikt


Francuski predsjednik Fransoa Oland izjavio je u petak u Parizu da će u Savjetu bezbjednosti UN uskoro biti predstavljen nacrt rezolucije o rješenju izraelsko-palestinskog konflikta.

"U nacrtu rezolucije, koji će biti predstavljen Savjetu bezbjednosti UN, jasno ćemo staviti do znanja šta očekujemo od mirovnog procesa i šta treba da predstavlja rješenje konflikta", rekao je Oland, koji je u petak primio palestinskog predsjednika Mahmuda Abasa.

"Već predugo imamo razgovore, pregovore, prekide razgovora, kao da se nikada neće postići rješenje koje se na kraju završilo novim izraelsko-palestinskim konfliktom", ocijenio je francuski predsjednik.

Oland je podsjetio da je pojas Gaze već tri puta uništen.

Radikalni palestinski pokret Hamas i Izrael su 26. avgusta postigli uz posredovanje Egipta dogovor o prekidu vatre. Tada je okončan pedesetodnevni sukob u kojem je poginulo 2.140 Palestinaca i 73 Izraelca.

Dvije strane uskoro treba da nastave posredne pregovore u Kairu o trajnom prekidu vatre. Ti razgovori će se odnositi na rješavanje spornih pitanja kao što je demilitarizacija Hamasa, koju traži Izrael.

Ujedinjene nacije, Izrael i Palestina postigli su u utorak dogovor o početku obnove pojasa Gaze. Dogovor podrazumijeva kontrolu UN kako bi se osiguralo da se građevinski materijal namijenjen za rekonstrukcije civilne infrastrukture ne koristi u vojne svrhe.

XS
SM
MD
LG