Dostupni linkovi

Dodik: Izvorni Dejton ili referendum RS


Predsjednik manjeg bh. entitata RS Milorad Dodik izjavio je po povratku iz zvanične posjete Moskvi da Rusija u kontinuitetu iskazuje privrženost Dejtonskom sporazumu.

On je istakao da zvanična Moskva to čini svojim djelovanjem u Vijeću za implementaciju mira u BiH i u Savjetu bezbednosti Ujedinjenih nacija.

Dodik je rekao da je legitiman zahtjev da se u Republici Srpskoj održi referendum o samostalnosti i istakao da će do toga doći ako se u budućnosti ne bude poštovao izvorni Dejtonski sporazum i ako se nastavi prijenos entitetskih nadležnosti na državni nivo.

Govoreći o poređenju referenduma u Škotskoj s mogućim referendumom o samostalnosti RS, Dodik je naveo da RS poštuje pisani Dejtonski sporazum.

"Mi tražimo da se vratimo na izvorni Dejtonski sporazum i ono što piše, a to znači da nam vrate otete nadležnosti", istakao je Dodik.

RS ne osporava izvorne nadležnosti BiH definisane Dejtonskim sporazumom, ali osporava, kako je rekao, "nasilje visokih predstavnika, njihovu aroganciju i otimanje nadležnosti RS i njihov prijenos na Sarajevo".

Dodik je upozorio da će RS braniti svoj status i graditi ga dodatno, napomenuvši da on nikada nije vremenski locirao moguće održavanje referenduma o samostalnosti RS.

"Mi želimo dijalog, a ako dijaloga ne bude, RS će legitimisati svoje pravo da na referendumu odluči o svom statusu", poručio je Dodik.

On je dodao da uvažava rezultate referenduma u Škotskoj, dodavši da je samo izjašnjavanje građana Škotske o samostalnosti "nova politička praksa".

XS
SM
MD
LG