Dostupni linkovi

Tužilaštvo BiH podiglo optužnicu protiv dvije osobe za genocid


Tužilac Posebnog odjela za ratne zločine Tužilaštva BiH podigao je optužnicu protiv Miodraga Josipovića, rođenog 28.04.1959. godine u selu Crvica, općina Srebrenica, nastanjenog u Bratuncu, državljanina BiH i Branimira Tešića, rođenog 06.05.1955. godine u Bratuncu, nastanjen u Republici Srbiji, državljanina BiH i R Srbije.

Optuženi se terete da su, Miodrag Josipović vršeći dužnost načelnika Stanice javne bezbjednosti Bratunac i člana Štaba policijskih snaga CJB Zvornik, smještenog u SJB Bratunac, i Branimir Tešić u svojstvu zamjenika komandira PS Bratunac, od 12.7. do 19.7.1995. godine, u toku kojeg perioda su jedinice VRS i MUP RS preduzimale širok i sistematičan napad protiv bošnjačkog civilnog stanovništva zaštićene zone UN-a Srebrenica, u sklopu kojeg je do 40.000 bošnjačkih civila prisilno preseljeno iz enklave Srebrenica, a više od 8.000 muškaraca i dječaka Bošnjaka je pogubljeno po prijekom postupku.

Optuženi se terete da su pomogli i podržavali djelimično istrebljenje grupe Bošnjaka enklave Srebrenica kao nacionalne, vjerske i etničke grupe, koji su, kao Bošnjaci istočne Bosne činili značajan dio etničke skupine, čime su počinili krivično djelo genocid.

Uz optužnicu, tužilac je predložio ispitivanje 55 svjedoka optužbe i izvođenje obimnog dokaznog materijala. Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.

XS
SM
MD
LG