Dostupni linkovi

Danska upozorava Farska ostrva zbog izvoza ribe u Rusiju


Prvi čovek autonomne uprave Farskih ostrva, oblasti koja je deo Danske, Kaj Leo Holm Johanesen došao je na udar oštre kritike zvanične Danske zbog posete Rusiji tokom koje je želeo da proveri da li je ta regija takođe obuhvaćena ruskim ekonomskim kontra-merama na sankcije EU.

"Pošto nismo znali da li smo i mi obuhvaćeni ruskim bojkotom (robe iz Danske i Evropske unije), dobio sam priliku da na sastancima u Moskvi saznam da Farska ostrva nisu obuhvaćebe bojkotom", rekao je Johanesen za dansku državnu televiziju.

Danski ministar inostranih poslova Martin Lidegard upozorio je Farska ostrva - koja su deo Danskog kraljevstva, ali nisu unutar EU - da ne "zloupotrebljavaju situaciju" i da "svi imaju odgovornost da ne profitiraju na gubitku drugih zbog sankcija".

Johanesen je, međutim, istakao da je ekonomija Farskih ostrva "totalno zavisna od izvoza ribe", podsetivši da je potreba za novim tržištima nastala upravo zbog, u avgustu okončanih, jednogodišnjih ekonomskih sankcija EU prema Farskim ostrvima, uvedenih zbog odbijanja te oblasti da smanji obim ulova ribe.

XS
SM
MD
LG