Dostupni linkovi

SAD: Islamska država se finansira kriminalom


Ekstremisti Islamske države su se za finansiranje isprva oslanjali na bogate donatore iz

Persijskog zaliva, ali sada zarađuju vise od tri miliona dolara dnevno krijumčarenjem nafte, trgovinom ljudi, krađom i iznudama, navode američki obaveštajni zvaničnici i stručnjaci.

Izvori prihoda te ekstremističke organizacije koja je zauzela velike delove Iraka i Sirije prevazilazi resurse "bilo koje druge terorističke organizacije u istoriji", rekao je američki obaveštajni zvaničnik koji je tražio da ne bude imenovan.

Veliki prihodi Islamske države jedan su od razloga zašto su zvaničnici SAD zabrinuti zbog te organizacije, iako nema podataka da planira napade na SAD.

Islamska država kontroliše i do 11 naftnih polja u Siriji i Iraku, kažu analitičari, a prodaje naftu i drugu robu preko starih krijumčarskih mreže u zemljama protiv čijih se vlasti bori – u kurdskoj oblasti na severu Iraka, Turskoj i Jordanu.

Američki obaveštajni zvaničnici ne misle da su vlade tih zemalja umešane u krijmčarenje, ali vlada SAD traži od njih da više urade da se to suzbije.

Islamska država prodaje naftu, koju prevozi u cisternama, po sniženim cenama - 25 do 60 dolara po barelu, dok je regularna cena preko 100 dolara. Stručnjak pri Brukings institutu u Dohi kaže da samo od nafte Islamska država ima više od tri miliona dolara dnevno.

Ta organizacija takođe je zaradila stotine miliona dolara krijmčarenjem antinkviteta iz Iraka u Tursku, kao i od prodaje žena i dece kao seksualnog roblja. Islamska država takođe ima prihode od isplata za otete trace, kao i od krađa u gradovima koje je zauzela.

"U aktivnostima prikupljanja novca podseća na mafijašku organizaciju. Dobro su organizovani, sistematični i sprovode to zastrašivanjem i nasiljem", rekao je američki obaveštajni zvaničnik.

XS
SM
MD
LG