Dostupni linkovi

Karlovac očekuje vrhunac vodenog talasa


Karlovac u subotu uveče očekuje vrhunac vodenog talasa, prestala je gradnja zečijih nasipa, a očekivanja su da će grad biti odbranjen.

Gradnjom 1.200 metara dugog zečijeg nasipa od Korane se štite dva najmnogoljudnija gradska kvarta - Rakovac i Grabrik. Od izlivanja Kupe u opasnosti je centar grada.

Vrhunac vodenog talasa očekuje se oko 20.00 časova. U Karlovcu se nadaju da će prvo proći talas koji dolazi rijekom Kupom, a trebalo bi da dostigne do vrha nasipa. Predviđanja su da će biti rekordno visoki vodostaji Kupe i Korane, ikad zabilježeni.

Gradonačelnik Damir Jelić i šef vatrogasaca Karlovačke županije Goran Franković poručili su danas da je sve spremno za evakuaciju 2.000 stanovnika, što oni odbijaju već se penju na spratove.

"Nakon 19.00 časova evakuacija neće biti moguća zbog mraka, osim u hitnim situacijama. Nemojte se inatiti, jer nismo jači od prirode", apelovali su Franković i Jelić.

Vodeni talas koji stiže rijekom Savom iz Slovenije i Kupom iz Karlovca u naredna 24 do 36 časova preklopiće se na području Sisačko-moslavačke županije i uzrokovati teže proticanje voda, rekao je rukovodilac Glavnog centra za odbranu od poplave "Hrvatskih voda" Zoran Đuroković.

Kritične tačke su naselja oko Siska, Letovanić, Žažina i Staro Pračno, te dijelovi oko rijeke Petrinjčice u Petrinji.

XS
SM
MD
LG