Dostupni linkovi

Pet zemlja regiona bez rominga od januara


Na sastanku regulatora iz Crne Gore, Srbije, Makedonije, Turske i Albanije , koji je održan u Skoplju, dogovoreno je da građanima tih zemalja budu izjadnačene cijene telefonskih razgovora u romingu i u domaćem saobraćaju od početka naredne godine, izjavio je direktor Agencije za elektronske komunikacije (EKIP) Zoran Sekulić.

Sekulić je Portalu Analitika kazao da će resorni ministri tih pet zemalja potpisati sporazum o izjednačavanju cijena rominga i domaćeg telefonskog saobraćaja na međunarodnoj konferenciji u Miločeru 29. septembra, u okviru ovogodišnjeg Infofesta, koju Agencija orgnizuje u saradnji sa Međunarodnom unijom za telekomunikacije.

“Za ovaj sporazum nije potrebna saglasnost operatera, jer je dogovoreno da zemlje potpisnice dopune svoje zakone o elektronskim komunikacijama sa rješenjima koje propisuje sporazum iz Skoplja”, rekao je Sekulić.

U tom slučaju, kako je objasnio, regulatori imaju pravo da nalože operaterima da cjenovnike usklade sa kolegama iz zemalja potpisnica.

“Održali smo sastanak sa operaterima iz Crne Gore, koji nijesu oduševljeni ovim sporazumom, prvenstveno iz administrativnih razloga. Oni su istakli da više ljudi dolazi u Crnu Goru nego što se putuje, zaboravljajući da će se, u slučaju smanjenja cijena, povećati potrošnja, tako da ne bi trebalo da dođe do pada obima njihovih prihoda”, rekao je Sekulić.

XS
SM
MD
LG