Dostupni linkovi

Suđenje Perkoviću i Mustaču 17. oktobra


Suđenje bivšim čelnicima jugoslovenske tajne službe Udbe Josipu Perkoviću i Zdravku Mustaču zbog pomaganja u ubistvu političkog emigranta Stjepana Đurekovića 1983. godine u okolini Minhena počeće 17. oktobra, saopštio je sud.

Optužnica tereti Mustača da je od 1982. do oktobra 1985. godine bio šef bivše jugoslovenske tajne službe i nadređeni Josipu Perkoviću kojem je, najverovatnije u proleće 1982, naredio organizaciju i ubistvo hrvatskog emigranta Stjepana Đurekovića.

Josip Perković izručen je 24. januara ove godine Nemačkoj, a Mustač tri meseca kasnije, čime je završena višemesečna pravno-politička afera koja je uzburkala i podelila političku scenu u Hrvatskoj, ali i dovela do sukoba Hrvatske s Nemačkom i Evropskom komisijom.

Hrvatska je uoči ulaska u EU u julu prošle godine ograničila primenu evropskog naloga za hapšenje na krivična dela počinjena posle avgusta 2002. godine što je onemogućilo izručenje Josipa Perkovića Nemačkoj.

Potom je pronađen kompromis prema kojem se od 1. januara 2014. godine evropski nalog primenjuje bez spornog vremenskog ograničenja. To je
omogućilo hapšenje Perkovića, a potom i Zdravka Mustača.

Obojica od početka tvrde da nemaju veze s ubistvom Stjepana Đurekovića i da su žrtve lažnog svedočenja bivšeg operativca Vinka Sindičića koji je početkom godine u pismu Perkovićevoj odbrani naveo da je kao krunski svedok nemačkog pravosuđa lažno svedočio u slučaju Đureković.

XS
SM
MD
LG